ANNONSE
Annonse

Med retten til vind i håret!

Meld deg til tjeneste! oppfordrer disse damene. Fra venstre: Stine Lampe fra Sagene bydel, Lene Fagerbakke ved Tåsen seniorsenter, Grethe Skarpnes fra Sagene bydel, Heidi Karsrud Nordal fra prosjektet Alder- og demensvennlig by og bydel, og Mona Magnussen ved Sogn Frivillighetssentral. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Vi snakker om frivillighet - har ikke alle rett på en sykkeltur i ny og ne? – Litt innsats kan bety den store forskjellen for den enkelte, oppfordrer Heidi Karsrud Nordal.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.01.2017 kl 15:04

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

KRINGSJÅ: Vi har samlet oss på Sogn Frivillighetssentral på Kringsjå. Rett ovenfor "Norges mest intelligente hus".

Som møteplass, for å få nye venner, eller kanskje spise en superbillig lunsj.

For å møte noen, snakke med noen, og kanskje til og med bidra ekstra for andre som trenger hjelp - som frivillig. Og som gir masse tilbake.

LES OGSÅ: Eldre tør ikke gå ut når det blir glatt - frivillige strør gjerne for deg

Sjåfør

Trygve Gundersen er en av de faste frivillige sjåførene i Nordre Aker, både ved Sogn Frivillighetssentral og Ullevål Hageby seniorsenter.

– Det var en kompis som tipset meg om frivillighetssentralen her på Sogn. Det er alltid veldig hyggelig å komme opp hit. Jeg treffer mange interessante folk her, forteller den spreke, godt voksne mannen, som bodde ved Ullevål, men som nå bor i Sagene.

Trygve Gundersen er fast sjåfør ved frivillighetssentralen, og trives godt med det. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Vil være til nytte

– Jeg er jo glad i folk og aktivitet. I tillegg vil jeg jo gjerne være til nytte, og bety noe for noen, sier sjåføren.

Blant annet bidrar Trygve til at flere pensjonister blir hentet rundt omkring i Nordre Aker bydel, og kjørt til Tåsen seniorsenter for trim. Flere ganger i uka. I tillegg til turer hit og dit.

– Ikke alle klarer å komme seg til trikken eller bussholdeplassen selv, så da henter vi, legger leder ved Sogn Frivillighetssentral, Mona Magnussen, til.

LES OGSÅ: Elsa kom i nittiårskrisa: – Det var ingen å ringe til lenger!

Rekrutteringen

Nå har ikke alle eldre svart belte i sosiale medier, så det informeres fortsatt på gamlemåten. Gjennom å henge opp informasjon rundt omkring på seniorsentrene og andre steder eldre ferdes. I tillegg rekrutteres eldre av bydelens egen oppsøkende tjeneste.

Sammen med Mona Magnussen, har Lene Fagerbakke ved Tåsen seniorsenter, Grethe Skarpnes og Stine Lampe fra Bydel Sagene, nylig vært på utdanning og kursing i frivillighet: Hvordan engasjere til enda mer frivillighet, hvordan rekruttere de frivillige? Hvordan gi opplæring, oppfølging, og veiledning?

Og ikke minst, hvordan kan frivillighet supplere tjenesteapparatet?

Alt i regi av Verdighetsenteret i Bergen, med studiested Diakonhjemmet, VID vitenskapelige høgskole, som utdyper målene slik:

  • å styrke- og kvalitetssikre det frivillige omsorgs- og aktivitetstilbudet for eldre
  • formidle kompetanse, kunnskap og holdninger innenfor frivillig arbeid, eldreomsorg og omsorg ved livets slutt
  • å støtte studentene til å etablere eller videreutvikle et lokalt frivillighetsprosjekt eller en frivilligtjeneste innen eldreomsorgen.

Alders- og demensvennlig by og bydel

Kompetanse som kommer godt med i det store prosjektet Alders- og demensvennlig by og bydel, og hvor Nordre Aker er pilot, med prosjektleder Heidi Karsrud Nordal.

– Vi, kommunen, trenger frivilligheten mot målet om å ta vare på de eldre og demente på en best mulig måte i fremtiden. Og frivillighet på et lavterskel nivå. Det kan være små ting som de eldre trenger hjelp til. Og så er det sånn at det er aldri for sent å få seg en bestevenn, understreker Nordal i Alders- og demensprosjektet.

Og hvor Bydel Sagene er såkalt følgebydel til prosjektet.

Sistnevnte har også prøvd ut eget sykkelprosjekt. I bunn ligger forebygging og økt aktivitet til eldre hjemmeboende, hjemmeboende som sjelden eller aldri kommer seg ut. Og byrådserklæringen som understreker at «alle skal ha mulighet for fysisk aktivitet i nærheten av der man bor».

«Sykling uten alder – med rett til vind i håret»

– Vi rekrutterer frivillige sykkelpiloter, som kan ta med seg hjemmeboende eldre på sykkeltur i nærmiljøet. I 2015 kjøpte Sagene bydel inn to triobike sykler. Syklene er elektriske og har et dobbelsete foran, forteller Stine Lampe fra Bydel Sagene.

Sykkelprosjektet - ut på tur og vind i håret, til venstre Ingrid 99 år som gjerne drar på sykkeltur med frivillige. Foto: SAGENE BYDEL

I Danmark er det allerede flere tusen frivillige syklister som sørger for at de eldre på landets pleiehjem kommer ut i rickshaw-sykler.

– Som Ingrid 99 år, som mer enn gjerne sa ja takk til å bli med på sykkeltur. Eller mann i 40-åra, som sykler for oss innimellom og som sier at det bare er givende å kunne bidra litt. Eller 30-åring som synes det er utrolig hyggelig med sykkeltur som frivillig, og uten de store utfordringene, oppsummerer Lampe fra Sagenes sykkelprosjekt med frivillige.

LES OGSÅ: Hvorfor bryr vi oss ikke mer om hvordan de gamle har det?

De vil ha mer frivillighet, fra venstre Grethe Skarpnes fra Sagene bydel, prosjektleder Heidi K. Nordal - Alders- og demensvennlig by og bydel, Stine Lampe fra Sagene bydel, Mona Magnussen ved Sogn Frivillighetssentral og Lene Fagerbakke ved Tåsen seniorsenter. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Bidra?

I Oslo er også de frivillige gjennom samtaler og veiledning med bydelens koordinatorer.

– Det er alltid behov for frivillige på forskjellige nivåer. Har du noe å bidra med, så møte gjerne opp på en av bydelens frivillighetssentraler på Sogn eller Grefsen/Kjelsås. Eller ta direkte kontakt med oss. Litt innsats kan bety den store forskjellen for den enkelte, oppfordrer Karsrud Nordal.

Les også:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse