Melkeveien til Nordkapp

Thea og Lina er kledd for storefri. Friminutt betyr ut på ski når man er elev ved Maridalen skole.

Midt i det vakreste vinterland slikker 11- og 12-åringer rosa melkebarter etter endt skitur til Nordkapp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.03.2006 kl 12:09

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Andreas (t.v) er fornøyd med dagens premie, og Tellef jubler når har blir trukket ut som vinner av et melk.no T-skjorte. 11-åringene skal hjem på kjøkkenet og mikse frukt.

Se bildet større

Lauritz (10) har vunnet et forkle fra melk.no og stråler med sola foran skiiene på Maridalen skole.

Se bildet større

- Det smaker godt, selv om det er sunt! Thea (t.h) og venninnen Andrea fyller begge snart 12 år. Sammen med klassene sine har de gått 250 mil på ski - og premien er rosa!

Maridalen: - Vi har gått på ski i hvert eneste friminutt. Ski er bedre enn kino, lyder barnestemmene i klasserommet på Maridalen skole.

Entusiasmen er unison. Under overskriften "Teori og praksis hånd i hånd" har skolen i hele vinter hatt ski på timeplanen. Vinterens ustoppelige snøfall og skolens beliggenhet i hjertet av Nordmarka, har gitt skiene plass langs skoleveggen. Sola slikker nyfalt snø, og de yngste elevene sklir rundt de ærverdige skolebygningene ved Hønefoten stasjon. Den første halvtimen hver dag er viet til fysisk aktivitet. I de to 5.- 7. klassene er det feiring. Elevene har registrert sin fysiske aktivitet gjennom antall kilometer på ski i skoletiden, og i dag har begge klassene nådd målet: Lindesnes- Nordkapp.

- Gratulerer med 250 mil på ski, men det beste er at dere ser ut til å gjøre det med glede - og at dere fortsetter nå som vi har nådd målet vårt, sier en sprek, stolt lærer, Mari Steen-Paulsen.

En del av premien etter vinterens anstrengelser, er besøk av ernæringskonsulent Kjersti Selseth. Hun kommer ikke med godteri, men med melk og yoghurt. Det er fest og kosetime uten sjokolade og cola. Blenderen spruter av knallrosa smoothie!

- Sukker? Nei, takk:

Kjersti Selseth trekker frem havregryn, honeycorn, iste, sjokopålegg, sjokolademelk, saft, yoghurt og cola. Hun forteller at sukker ikke er farlig, ikke i små mengder. Ungdom mellom 9 og 13 år kan få i seg 50 – 55 gram sukker om dagen, og elevene teller sukkerbiter i varene på bordet.

- Spiser vi over tretten kilo sukker i året? Oj, det var fryktelig mye. Men er det ikke sånn at man får bedre syn av brus da? spør en av jentene.

- Nei, det er av gulrot det! Jeg skal aldri mer spise vingummi, for se på alle de sukkerbitene, sukker Thea, men innrømmer at det godtefrie året hennes sprakk etter en uke i fjor. Venninnen Mari forteller stolt at hun fikk 1000 kroner etter å ha vært uten sjokolade og godteri i et år. Helt sant. Og hun har spart pengene.

Alle skal ha frukt:

- I VG leste jeg at sjokolade og kakao er godt for hjertet, er det bare tull? spør en av de tøffeste gutta i klassen.

- Hvorfor tror du at de skriver det da?

- Kanskje de må skrive litt tull for å selge avisen, svarer kameraten og ler. Han reiser seg for å se på mens jordbærene helles i mikseren.

Frukt er også en del av skoledagen. FAU ved skolen finansierer en fruktordning som sørger for at alle elevene får dagens dose vitaminer, og læreren understreker at sunnhet skal være rettferdig. Jordbærdrikken rister og spruter i blenderen til gjestelæreren, og elevene stiller seg i kø. Thea får først.

- Mmm, ikke drikk den for fort, for da iser det i panna, gisper hun og slikker sugerøret.

- Når vi gir en bensinbil diesel, streiker den. På samme måte som vi passer på bilene våre, må vi ta vare på kroppene, hevder Kjersti og svarer på spørsmål fra nesten påfallende fornuftige elever.

- Cola er egentlig ikke godt, så det kan jeg kutte, men hvor mange sukkerbiter er det i iskrem? Er det er greit at jeg drikker energidrikk med sukker når jeg spiller tennis? Hver gang jeg har spist godteri, går jeg ut for å leke og bevege meg. Det føles sunt det!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse