Men er det ikke Jostein Bever som tar en tur ut av «vinterdvalen»...

Arbeidsom type, beveren. FOTO: Else K. Heinonen Andersen

Den er mye inne i hytta si vinterstid, men du kan være heldig å se beveren titte ut om vinteren også. Som Else K. Heinonen Andersen fikk foreviget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.01.2018 kl 19:56

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

MARIDALEN: Else K. Heinonen Andersen var tidlig ute lørdag morgen.

– Rundt klokken 09.00 i dag, var jeg med kameraet ved Dausjøen i Maridalen, og fikk tatt bildene av beveren. Jeg ble overrasket over å se beveren dukke opp midt på vinteren, det er ikke så vanlig. Det var bare et veldig lite hull i isen på vannet i Dausjøen, forteller Heinonen Andersen til Nordre Aker Budstikke.

Mest i hytta

Biolog Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet, og lokal fra Kjelsås, forteller at beveren er mest i hytta om vinteren.

– Den holder seg mye inne i hytta si og har matlager der. Men den kKan være ute i mildere vær og når vannet er åpent, forteller han.

Se bildet større

Beveren dukket ifølge fotograf Else K. Heninonen Andersen, opp i Dausjøen første lørdagen i januar. FOTO: Else K. Heinonen Andersen

Gnager kjapt over 20 centimeter

Wikipedia forteller videre om beveren:

– Europeisk bever er kan ha kroppslengde inntil 90 cm og halelengde inntil 30 cm. Vekta er vanligvis 15-20 kg, sjeldnere 30-40 kg. Frambeina er korte med kraftige klør, mens bakføttene har svømmehud. Kroppen virker kraftig og massiv.

I tillegg til at beveren lever utelukkende i tilknytning til ferskvann, både i elver og sjøer av vidt forskjellig størrelse. Beveren er mest aktiv om natten, men kan også sees om dagen. De korte beina gjør at den ikke er spesielt rask på land, men den er en svært dyktig svømmer og den kan oppholde seg under vann i opptil 15 minutter.

Maten er forskjellige vannplanter og trær.

– Den foretrekker bark og unge grener av vier, selje og osp, men spiser også bjørk, rogn og hassel. For å skaffe seg føde feller beveren trær med sine sterke gnagertenner. Den sitter da på bakbeina mens den støtter seg på halen. På et kvarter klarer en bever å felle et tre med diameter på 15–20 cm. Den hamstrer mat til vinteren på bunnen av vannet, gjerne nær hytta, står det også på wikipedia.no.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse