Mener sanatoriebarna bør få erstatning

Utstillingen "Vonde minner" handler om barn som ble utsatt for tvang i form av reiming, innesperring og tvangsforing, blant annet på Grefsen barnesanitorium.

Lederen for Befring-utvalget mener barna som ble utsatt for overgrep på Grefsen barnesanatorium har krav på erstatning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.07.2013 kl 15:06

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
GREFSEN: Edvard Befring ledet utvalget som gransket overgrep og omsorgssvikt mot barnehjemsbarn i 2004. De anbefalte å gi barnehjemsbarn kollektiv billighetserstatning.

Befring sier til Aftenposten fredag at det må være likegyldig hvilken institusjon det er snakk om, barnehjem eller sanatorium, med henvisning til overgrepene på Grefsen barnesanitorium, som ble kjent i forbindelse med en utstilling på Teknisk Museum som åpner i dag. Han mener heller ikke nødvendigivis det trengs en granskning.

- Med den erfaringen vi har i dag, vet vi nemlig at det var helt uakseptable forhold ved enkelte institusjoner. Da bør vi i rettferdighetens navn legge til rette for at folk kan få en form for oppreisning, sier Befring til Aftenposten.

Nestleder i justiskomitéen på Stortinget, Jan Arild Ellingsen (Frp) oppfordrer sanatoriebarna til å søke om erstatning.

- Staten hadde ansvaret for å følge opp sanatoriene og sørge for at det ikke ble begått overgrep. Selv om overgrepene ble begått under hjelpeorganisasjoner, fratar ikke det staten ansvar, sier Ellingsen til Aftenposten.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse