Menn sovner oftest bak rattet

 

59 % av mannlige bilister har opplevd å sovne bak rattet. Dette viser en undersøkelse Opinion har gjennomført for Statens vegvesen. Kun 29 % av kvinnene i undersøkelsen hadde opplevd det samme.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.06.2008 kl 10:36

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: Sjåfører på Østlandet sovner oftere bak rattet enn landsgjennomsnittet. Hele 50 % av Østlendingene oppgir å ha sovnet av når de kjører bil. Landsgjennomsnittet ligger på 45 %. De eneste som sovner oftere er sørlendingene.

Nord-Norge: Finnmark, Troms og Nordland: 47 %

Midt-Norge: Nord-Tøndelag, Sør-Trøndelag, Møre&Romsdal: 34 %

Vestlandet: Sogn & Fjordane, Hordaland, Rogaland: 43 %

Østre Østland: Vestfold, Buskerud, Oppland, Hedmark, Østfold, Akershus, Oslo: 50 %

Sørlandet: Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark: 52 %.

Søvn dreperSjåfører som sovner bak rattet er en av de vanligste årsakene til møte- og utforkjøringsulykker. Dette er de alvorligste ulykkene, og medfører som oftest omkomne og hardt skadde. Opptil 30 % av disse ulykkene antas å skyldes at sjåføren sovnet.

Stopp og sov 2008

Statens vegvesen har gjennomført en Stopp og sov-kampanje siden 2004. Andelen som sier de stopper og sover har i denne perioden økt fra 13 til 24 %.

Sommerens kampanje starter opp denne uken.

– Vi har valgt å fokusere på feriebilistene i år fordi vi vet at i denne perioden er det mange som kjører langt, sier kommunikasjonsrådgiver Kjersti D. Nordgård i Statens vegvesen Vegdirektoratet.

I tillegg til å sette opp Stopp og sov-skilt langs vegen, sender vi ut en sommerpatrulje som vil informere folk langs vegen om faren ved å kjøre trøtt.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse