Menn velger mørkt

IKEA: IKEA satser også på det sorte. UDDEN er et frittstående kjøkken som passer for dem med lite plass og som flytter ofte. (Foto: IKEA)

Det ser mørkt ut når menn må velge kjøkkeninnredning.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

FORMFULLT: Den danske produsenten Uno Form tilbyr modellen Ahorn/Graphite. (Foto: Uno Form)

Se bildet større

LAKRIS: Amfi Lakriz er en ny modell fra Sigdal Kjøkken. Den er i finert eik overflatebehandlet med sort beis og lakkert. (Foto: Sigdal Kjøkken)

Se bildet større

SORTIMENT: Vicente Kanrud bak en av de helt sorte kjøkkeninnredningene på markedet: HTHs Modern Hvit Eik med sorte fronter.

– Helt sorte, glatte overflater på kjøkkenet er blitt populært, og det er først og fremst menn som ønsker et slikt kjøkken, forteller partner i Prognosesenteret, Kåre Elnan. Prognosesenteret gjennomførte tidligere i år undersøkelsen "Future Kitchen", der blant annet fargepreferanser på kjøkkenet var et tema.

– Unge menn vil gjerne ha det mørke kjøkkenet, kvinner foretrekker det lyse. Uansett kjønn er den helt sorte fargen et byfenomen. På landet velger folk gjerne mer klassisk mørk kjøkkeninnredning i for eksempel kirsebær, forklarer han.

Mørke varianter

– Før ville de fleste ha hvitt, nå selger vi stadig større andel mørke kjøkken, stadfester trend- og hjeminnredningsspesialist i IKEA Norge, Camilla Gjerset.

Hun mener det er to sorte trender som er gjeldende.

– Man har den veldig maskuline stilen i sort kombinert med stål, eller den litt mykere varianten der det sorte og blanke kombineres med tre. Begge disse er varianter som først og fremst yngre trendbevisste mennesker velger, sier Gjerset, og legger til at den mørke trenden ikke utelukkende dreier seg om sort. Også koksgrå og helt mørkebrune varianter er blitt populære.

Innredningstips

Dersom du kjøper sort kjøkken for å slippe jobben med å fjerne flekker fra lyse overflater, kan du fort bli skuffet. Sorte, høyglansede varianter får veldig lett fingermerker. Matte varianter finnes imidlertid, blant annet har Sigdal Kjøkken i år kommet med en ny matt modell i finert eik overflatebehandlet med sort beis og lakk.

Designer i Sigdal Kjøkken, Mie Grevstad, gir gjerne noen tips for de som vil innrede med det mørke.

– Sort sluker mye lys, derfor gjelder det å bruke fargen smart. For eksempel kan man få en fin kontrast ved å velge sorte underskap og hvite overskap, eller ha enkelte sorte innslag, foreslår hun.

"Sortevarer"

Ett sort element på norske kjøkken, er hvitevarene.

– De sorte hvitevarene våre er faktisk mer populære i Norge enn i andre skandinaviske land, sier kundekoordinator i BSH Husholdningsapparater, Kristine Maudal,For foruten trendy designbevisste menn i storbyene, har sorte hvitevarer også et helt annet marked.

– Mange vil ha sort på hytta. Det gir et varmere tilbehør til hyttefargene enn de stålfargede variantene de kanskje har valgt på kjøkkenet hjemme.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse