Mer egoisme bak rattet

 

Annenhver bilfører i Oslo mener det har blitt mer egoisme bak rattet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.07.2008 kl 11:50

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Det er blitt mer egoisme blant bilførere de siste årene. Det mener annenhver bilist i Oslo.

– Bekymringsfullt

Ifølge en stor undersøkelse om bilkjøring fra forsikringsselskapet If, opplever 48 prosent i Oslo at det er blitt mer egoisme blant bilførere de siste årene. Bare 1 prosent sier at det er blitt mindre egoisme, mens 40 prosent mener det ikke har vært noen endring. Resten svarer vet ikke.

– Nesten halve befolkningen i Norge opplever at vi tar mindre hensyn til hverandre i trafikken. Dette er bekymringsfullt og gir signaler om økt risiko for farlige situasjoner og flere skader - spesielt nå under den store ferieutfarten, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i forsikringsselskapet If i en pressemelding.

Det er de eldste sjåførene som i størst grad opplever mer egoisme blant bilførere, men det er omtrent ingen, uansett alder, som opplever mindre egoisme på veiene.

Blinklys verstingen

Den økende egoismen i trafikken irriterer.

Bilister som ikke bruker blinklys oppleves verst. Hele tre av fire (76 prosent) i Oslo sier at de i stor grad irriteres over dette. 70 prosent irriterer seg over bilister som holder for kort avstand til bilen foran.

Drøyt halvparten irriteres også av bilister som kjører enten over eller under fartsgrensen.

Mer trafikk

Opplevelsen av økende egoisme kan ha sammenheng med stadig flere biler og tettere trafikk. Bare de tre siste årene har Statens vegvesen registrert en trafikkøkning på åtte prosent i Norge.

– Vi ser at folk opplever økt egoisme i områder med mer biler på veiene. Det er særlig folk på Østlandet som sier at det er blitt mer egoisme blant bilførere de siste årene. I Nord-Norge finner man lavest andel som sier det samme. Større trafikktetthet gir mindre rom for å kunne gjøre feil i trafikken. Økt egoisme forsteker risikobildet ytterligere, sier Frostad.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse