Mer enn Sissel og Odd

ORIENTALSK VRI: Mathias Eicks juleplate er spilt inn i Istanbul sammen med Pasha Hanjani og Ertan Tekin.

Jazzmusikerne Mathias Eick og «Jojje» Wadenius fikser julestemning uten Sissel Kyrkjebø og Odd Nordstoga.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.12.2009 kl 12:00

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ALTERNATIV JULEPLATE 1: «De vise menn» med Mathias Eick.

Se bildet større

ALTERNATIV JULEPLATE 2: «Jul på svenska» med Georg «Jojje» Wadenius.

Se bildet større

TRADISJONSBASERT: Georg «Jojje» Wadenius lot seg inspirere av svenske tradisjoner da han lagde den nedtonede plata «Jul på svenska».

De slipper hver sin juleplate som skal senke hvilepulsen.

Uskyld

Desember preges av artister ønsker å formidle sine tolkninger av jula, enten i form av kirkekonserter eller juleplater.

De fleste aktørene er velkjente, folkekjære artister som friksjonsløst repeterer like kjente og kjære julesanger.

Om dette egentlig er en kynisk utnyttelse av julebudskapet, skal være usagt. Men det finnes faktisk juleplateaktuelle artister som hardnakket bedyrer sin kommersielle uskyld. Vi har møtt to av dem, Georg «Jojje» Wadenius og Mathias Eick.

Wadenius' "Jul på svenska" er en jazztolkning av tradisjonelle svenske salmer og hymner. Platen "De tre vise menn" inneholder Eicks arrangementer av kjente julesanger, dog med et dryss av orientalsk krydder.

Svensk jul

På sekstitallet spilte den svenske jazzmusikeren Jan Johansson inn en bejublet plateserie, der han kledde opp tradisjonelle folketoner i jazzdrakt. "Jazz på svenska", "Jazz på ryska" og "Jazz på ungerska" kom ut i perioden 1963 til 1968.

Wadenius' "Jul på svenska" er en hyllest til dette prosjektet. Wadenius håper innspillingen kan være et alternativ til de mer strømlinjeformede juleplatene:

— Jeg synes det er altfor mye kommers hele året, men det topper seg i jula. Med "Jul på svenska" gjør vi noe helt annet enn Sissel Kyrkjebø. Vi har lagd en instrumentalbasert juleplate, i motsetning til de vanlige vokalbaserte.

«Jojje» Wadenius fremhever at "Jul på Svenska" langt fra er en sær jazzutgivelse for kjennere.

— Plata er nesten kammermusikalsk, men heller mot jazz. Sangene er basert på tradisjonelle hymner og salmer. Det er vakre låter, og det er ingen utfordrende improviseringer på platen.

Jul i orienten

Mathias Eick er en av våre unge, men etablerte jazzmusikere. Han har vært involvert i flere musikalske prosjekter, til og med black metal, men nå er det julemusikk som har funnet en ny form i Eicks univers.

— Jeg spilte alle instrumentene selv, og lagde egne arrangementer. I studioet til Bugge Wesseltoft kunne jeg gjøre hva jeg ville. Så reiste vi til Istanbul for å gjøre de siste opptakene med tyrkiske og persiske musikere. Allikevel kommer julestemningen fram.

Å jobbe med musikere uten noe forhold til julemusikk bød på uventede utfordringer for Mathias Eick.

— Første gang de spilte sangene, famlet de litt. Andre gangen satt sangene perfekt. Tredje gang begynte musikerne å ornamentere fritt over materialet. Vi måtte bare forte oss å dra i gang teipen, for å få med oss opptak av sangene før de ble for orientalske, mens de fortsatt var gjenkjennelige.

Kommersiell suksess

Både «Jojje» Wadenius og Mathias Eick gir uttrykk for at de har lagd juleplater på grunn av skjønnheten i musikken, ikke utsiktene til økonomisk gevinst.

— Jeg kan jo skjønne at en platebransje i motgang rører sammen smør og sukker, som Odd og Sissel, for det selger jo. Men min plate er ikke slik. Den kreative prosessen har vært viktigere enn at den ferdige plata skal bredest mulig appell, hevder Eick, men poengterer at suksess ikke dermed trenger å være utenfor rekkevidde:

— Bugges Wesseltofts juleplate, "It's Snowing On My Piano", er den mestselgende plata i katalogen til selskapet ACT. Den traff jo virkelig en nerve, så det går jo an at annerledes-juleplater slår til.

«Jojje» Wadenius mener stemningsfull julemusikk finner lyttere, uavhengig alderen til publikum.

— Jeg har ikke så veldig peiling på hva yngre mennesker liker, men jeg tror dette kan falle i smak. Spesielt for folk som ønsker å ha det rolig i hjemmet i jula.

Mer jazz til jul

* Bugge Wesseltoft: "It's Snowing on My Piano" (1997)

Bugges juleplate har blitt en klassiker med sine neddempede instrumentaltolkninger av noen av våre kjæreste juletoner.

  • The Source: "The Source of Christmas" (2003)

Jazzorkesteret The Source relanserer seg hver desember som The Source of Christmas. Juleplata deres er beskrevet som ?julesanger i jazzdrakt med cabaret-topping og arabisk aksent?.

  • Carla Bley: "Carla's Christmas Carols" (2009)

På sitt julealbum har amerikanske Carla Bley arrangert sine favorittjulesanger for piano, bass og brasskvintett.

  • Solveig Slettahjell m/Tord Gustavsen: "Natt i Betlehem" (2008)

Stemningsfull julemusikk fra en våre beste jazzvokalister, akkompagnert av en av våre beste jazzpianister.

  • Nora Brockstedt: "Christmas songs" (2005)

Norges største jazzdiva spilte for noen år siden inn et knippe av sine favorittjulesanger.

  • Nils Landgren: "Christmas with my friends 2" (2008)

Den svenske trombonisten Nils Landgren inviterer igjen med seg vennene sine for å spille stemningsfull og rolig julemusikk.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse