Mest vanlig

Hormonell prevensjon er den vanligste formen for prevensjonsmiddel blant unge jenter. Men det finnes alternativer.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Trondheimsveien: På Klinikk for seksuell opplysning må alle som ønsker p-piller fylle ut et informasjonsskjema om egen helsesitusjon før de kommer til samtale med lege. Det er likevel ikke alltid de unge jentene som ønsker p-piller har oversikt over sykdomshistorien i familien og om de er arvelig disponert for blodpropp. Disse får som regel likevel resept på p-piller.

- Vi sjekker ut den medisinske tilstanden til jentene som kommer hit. Deretter følger samtale enten med en lege eller jordmor og helsesøster med forskrivningsrett før resepten skrives ut, forklarer sykepleier Anne Tøsse.

Hun kan imidlertid fortelle at det er flere unge jenter som av ulike grunner ikke vet om familiemedlemmer har hatt blodpropp.

- Skriver dere da likevel ut resept på p-piller?

- Ja, det må vi.

Jentene får ifølge Tøsse grundig informasjon om bivirkninger ved bruk av hormonelt prevesjonsmiddel.

- Alle mottar et skriv som tar for seg bivirkninger. Der er også symptomene for blodpropp beskrevet.

- Hvilke alternativer anbefaler dere til jenter som ikke vil eller bør bruke p-piller?

- Det finnes flere alternativer. Et kan være å få satt inn en spiral. Det finnes en liten type spiral som heter Flexi-T som vi bruker anbefale.

Majoriteten av de som kommer til Klinikk for seksuell opplysning for å få prevensjon, ønsker resept på p-piller, men Tøsse forteller at flere unge ønsker å prøve spiral. Men også med dette prevensjonsmiddelet kan man forvente bivirkninger.

- Det kan føre til kraftigere blødninger og større menstruasjonssmerter, men dette er som regel bare i en forbigående fase.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse