Miljøbarnehagen er månedens bygg

Hilde Strønen (til venstre) og Gunn Karlsen ved barnehagekontoret i Nordre Aker har klart å finne frem fanen som tilhørte tidligere Bråtenalleen barnehage, som brant i 2011. Nå er et nytt miljøbygg på plass. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Nyåpnede Bråtenalleen barnehage er «månedens bygg» i november.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.12.2017 kl 10:42

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

GREFSEN: «Bråtenalléen barnehage er som en Fugl Fønix. Etter brannen i 2011 er nå barnehagen bygget opp igjen som et av Norges mest moderne og miljøvennlige bygg,» skriver Grønn Byggallianse i en pressemelding.

Grønn Byggallianse har kåret barnehagen til «månedens bygg» i november.

Se bildet større

Bråtenalleen barnehage. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Brtenalleen: – Byrådets visjon i et nøtteskall

Barnehagen med åtte avdelinger og plass til 100 barn, som ligger på Grefsen, sto feridg i høst, og i november var det offisiell åpning.

– Nordre Aker Bydel har aldri vært en del av den statistikken som har vært på dårlig barnehagedekning. Dere er ledestjerna på dette området i Oslo, og denne barnehagen er byrådets visjon i et nøtteskall. En visjon om en grønnere, varmere og skapende by med plass for alle. Barnehagen er bygget etter bærekraftige prinsipper – altså grønnere, den er varmere fordi her er det mange voksne med høy kompetanse til å ta vare på barnas utvikling. Skapende, for barnehagen er jo et sted for lek og læring, og når man åpner nye plasser, ja da blir det barnehageplass til enda flere, sa barnehagebyråd Tone Tellevik Dahl da hun klippet snoren i Bråtenalleen 14. november.

Se bildet større

Byråd Tone Tellevik Dahl sto for den ofisislle åpningen i november. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Miljøbygg

Men det er ikke først og fremst det pedagogiske innholdet som har fått Grønn Byggallianse til å kåre den til månedens bygg i november.

Bråtenalléen barnehage er en av de første plusshusbarnehagene i Oslo. Felles for plusshusene er at de produserer mer energi enn de bruker løpet av året. Energien på Bråtenalleen kommer fra solceller på tak og to vegger, samt bergvarme fra seks energibrønner. Solcellene er prosjektert for å produsere 65000 kWt i året.

Bygget har en godt isolert bygningskropp, effektiv belysning og ventilasjon. Det er store vinduer for utnyttelse av dagslys og høyt under taket for effektiv ventilasjon.

Les mer om bygget, og den ofisielle åpningen av Bråtenalleen barnehage her!

Se bildet større

De fasadeintegrerte solcellepanelene er plassert rundt vinduene. FOTO: OMSORGSBYGG OSLO KF

Fakta

  • Barnehage med åtte baser
  • Utbygger: Omsorgsbygg Oslo KF
  • Entreprenør: HENT AS
  • Arkitekt: Enerhaugen Arkitektkontor AS
  • Beregnet levert energi: 52 kwh/år/m2
  • Energikilder: Bergvarme fra brønner, elektrisitet fra 470 kvm solceller på tak og fasade

Grønn Byggallianse er et miljønettverk bestående av de største eiendomsaktørene i Norge med en bygningsmasse på over 36 millioner kvadratmeter. Hensikten med nettverket er å være en arena for aktive utbyggere som vil utvikle seg på miljøområdet og derved bli mer miljøeffektive. I nettverket, som består av over 60 offentlige og private aktører, finner vi blant andre Omsorgsbygg Oslo KF, Obos, Entra, Universitetet i oslo, Avantor, Bane Nor Eiendom og Forsvarsbygg.

LES OGSÅ:

Bydel Nordre Aker har for mange barnehageplasser, og mener det koster. Byråden ser ingen grunn til å vinkle det negativt

Venstre vil ha en halv million mer til frivillighet

Vil ha grønne lunger i Nydalen

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse