– Miljøkriminalitet på høyt nivå

Tom Sæland er bekymret for drikkevannet og naturen i Maridalen.

– Veisaltingen er en trussel for Maridalsvannet, og burde forbys, mener markabruker og yrkessjåfør Tom Sæland fra Korsvoll.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.01.2009 kl 09:35

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

– Slik så veiene i Maridalen ut i minusgrader 3. januar, sier Tom Sæland. Foto: Utlånt.

MARIDALEN: – Jeg var en tur ved Hammern bru i Maridalen i natt, intet vakkert syn. I minus 12 grader celsius var det saltet så veien var bare slaps og det rant slaps rett ut i Oslos drikkevann. Dette må da være miljøkriminalitet på høyt nivå?

– Det står skiltet i hele Maridalen at man ikke skal forurense byens drikkevann; telting fisking og bilvask m.m. er forbudt, og ferdsel nærmere enn 50 meter er forbudt. Og så saltes det flere steder under to meter fra vannet, skrev Tom Sæland i et brev til samferdselsbyråd Peter N. Myhre 10. desember.

Sørbråten-paradoks

Den flittige markabrukeren ferdes mye i Maridalen, og er sterkt kritisk til det han har sett.

– Jeg mener saltingen burde forbys omgående, og at det heller burde strøs. Det står fire strøtorn der oppe som nesten ikke er i bruk. Det saltes av alle ting oppå ti centimeter snø, og det er ikke rutinen som skal følges. Er det over tre centimeter skal det måkes, sier Sæland, som frykter at Maridalen og drikkevannskilden – i et vernet naturområde – kan bli ødelagt.

– Det er jo et paradoks at byrådet vil tvinge folk som har bodd der i 20 år til å flytte fra Sørbråten, med påskudd om at grunnen er sikring av Maridalsvannet, mens saltingen pågår i stor skala, sier Sæland.

Han er også bekymret for dyrelivet, og effekten salt kan ha i sprukne poter eller klover hos for eksempel rev eller elg.

Fare for ulykker

Nå håper han byråden selv vil dra på befaring, og sørge for at det blir satt opp skilt om at salting skal opphøre ved Brekkekrysset.

– Jeg har snakket med bussjåfører som ikke kan skjønne at det saltes der oppe. De har jo ikke grep på hjulene, og det er også noe og tenke på at en buss på 17 tonn kan kommer over i feil kjørebane og treffe en personbil.

– Det er ikke mange år siden det kun ble strødd og ikke saltet her oppe, og det gikk kjempefint. Jeg har selv bakgrunn som yrkessjåfør, og vet hva jeg snakker om, sier Sæland.

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med byråd for samferdsel, Peter N. Myhre (Frp), men har enda ikke lyktes å få en kommentar.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse