Minitest: Den siste Vectra

OPC: Testbilen har stylingpakke fra Opel Performance Center.

Dette er siste generasjon Vectra. Den vil neppe bli husket lenge.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.01.2008 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

BARE KJØR: Vectra er god å kjøre og man sitter godt. Både foran og bak.

Se bildet større

PLASS: Det er masse plass i Vectra.

Se bildet større

IKKE NOE DILL: Oversiktelig og funksjonelt.

Se bildet større

SESAM-SESAM: Elektrisk bakluke.

Se bildet større

OPC: Litt tøff er Vectra-en. Forfra. Bakfra har den like mye utstråling som en murvegg.

Hva slags bil snakker vi om?Opel Vectra OPC Stv 1,9 CDTi med 6-trinns automat med "Active selectiv"-mulighet - altså at du kan "sportsgire" selv dersom ønsker det. Bilen er utstyrt med "OPC-line"-pakke som inkluderer frontspoilerleppe med stort luftinntak, spoilerleppe bak, hekkspoiler på tak, sideskjørt og tonede front- og baklykter. OPC er en forkortelse for Opel Performance Center, Opels avdeling for styling og tuning. (OPC har blant annet laget Opel Astra Coupe X-Treme med 444 hk.) I tillegg har bilen blant annet elektrisk bakluke, mp3-uttak, regnsensor, parkeringssensor og adaptive, Bi-Xenon hovedlys. Testbilen tilhører siste generasjon Vectra som skal erstattes med Insignia. Den skal visst nok bli ganske lik konseptet Opel GTC.

Hvordan er den å kjøre?Det er lite å utsette på kjøreegeskapene, forutsatt at man ikke forventer et "uvær" av en bil. Vi prøvde Vectra-en blant annet under forhold med underkjølt regn og i regnfullt bekmørke. Bilen oppfører seg forutsigbart, styringen er presis og den kjennes trygg og fin på de vanskelige kjøreforholdene. (Dekkene spiller selvsagt en rolle. Testbilen var utstyrt med 215/50 dekk). Noen racerbil er Vectra-en ikke. Under panseret finnes 150 hk, og de skyver bilen fra 0-100 km/t på litt over 10 sekunder. Toppfarten er oppgitt til noe over 200 km/t. Vectra er en diger bil (Lengde: 4,84 m. Bredde: 1,80 m. Høyde: 1.50 m), men den er likevel lettkjørt i bytrafikk og byr heller ikke på problemer i parkeringshus. Førermiljøet er komfortabelt og oversiktelig. Instrumentene er ikke vanskelige å forstå. Plassen i baksetet er meget romslig.

Hva gjør den spesiell?

Plassen. Det er masse plass i Vectra. Den har riktig nok noe mindre bagasjeromsplass enn noen av sine argeste konkurrenter, men legger du ned baksetet er Vectra laste-kongen.

Tallene på lastekapasitet taler for seg:

Audi A6: 565/1660 liter

BMW 5-serie Touring: 500/1650 liter

Volvo V70: 575/1600 liter

Toyota Avensis: 520/1500 liter

VW Passat: 603/1731 l.

Ford Mondeo: 554/1685 liter

Opel Vectra stv: 530/1850 liter

Men....Sett i lys av lastekapasiteten og plassen, motoren, kjøreegenskapene og de konkurransedyktige prisene (Fra 280.400 kr for stv): Hvorfor selger ikke Vectra masse?

Sannsynligvis på grunn av imaget. Sjansene for å se en "Sex og Singeliv"-kvinne i denne bilen er ytterst små. Akkurat som en pliktoppfyllende, lavmælt, grå etatsfunksjonær, så gjør Vectra jobben sin. Men de færreste legger merke til den pliktoppfyllende, lavmælte, gråe etatsfunksjonæren, og ingen husker ham etter at han fikk gullklokka og gikk over i pensjonistenes rekker. Slik er det med Vectra også. Den er grå og fort glemt. Det hjelper ikke med OPC-pakke. Det blir som å sette et par fancy joggesko på den grå funksjonæren. Han blir ikke noen hip hop-er av den grunn. Ikke har Vectra vært så pliktoppfyllende heller, ifølge tall fra Motormannen.se. En undersøkelse fra i fjor, utført blant 113 eiere av ett år gamle Vectra-er, viste at 34 prosent av bilene hadde vært utsatt for problemer som krevde hurtig verkstedbesøk.

Hvem passer den for?Folk som vil ha en praktisk og stor bil, og som enten 1) gir blaffen i image eller 2) vil ha imaget at man gir blaffen i image. Vi skal heller ikke glemme at Vectra har en del tilhengere blant styling- og tuningentusiaster. Det er nemlig ganske lett å få ekstrautstyr til Opel-modeller. Bare tenk på Irmscher.

Hvem er konkurrentene?Vectra opererer i et tøft marked. Noen de yppreste konkurrentene er Ford Mondeo, VW Passat og Toyota Avensis.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse