Minneparken forfaller

Gresset rekker Ørnulf Finstad til knærne.

Minneparken i Ullevål Hageby gror snart igjen. Hvem har egentlig ansvaret?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.08.2006 kl 12:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Stien fra Ullevål skole opp til minnesmerke tettes igjen av busker og løv.

Se bildet større

Trenger vedlikehold: Hellene sklir fra hverandre.

Se bildet større

26 menn fra Ullevål skolekrets, deriblant fire hageby-gutter, ble henrettet av tyskerne. Ørnulf Finstad kjente flere av dem.

Ullevål: - Jeg husker godt hvor flott parken var da den ble anlagt. Den var velfrisert og pyntet med hvite benker og vakre blomster, forteller Ørnulf Finstad, som har bodd i hagebyen i en mannsalder. Syv år gammel flyttet han til Ullevål Hageby i 1935.

Kjente flere av ofrene

- I 1948 ble minnesmerket satt opp, og dette skulle være en minnepark for falne norske soldater med tilknytning til Ullevål.

Finstad kjente flere av de 26 unge soldatene.

- Noen av dem var to-tre år eldre enn meg, bare 19 år gamle. De siste falt 9. februar 1945.

Nå er han rystet over hvordan parken forfaller. Hekkene vokser ut av kontroll, busker og kratt gror, gresset er ikke blitt klippet i år, og hellene rundt minnesmerket faller fra hverandre.

- Jeg har ikke noe ønske om at parken skal bli slik den var før krigen, for det skal jo være en minnepark. Men jeg mener man må kunne klare å hedre disse gutta på en bedre måte enn dette. Det er en skam. Vi kan ikke bare la det stå og forfalle, sier han.

Men det har ikke alltid vært slik.

- Før har parken vært godt vedlikeholdt. Barna i nabolaget har pleid å spille fotball her, og vi har hatt en seremoni ved minnesmerket hver 17. mai. Det var først i år jeg reagerte på at den begynte å forfalle. Derfor tok jeg kontakt med Friluftsetaten.

Hos Friluftsetaten får Finstad opplyst at de kun har ansvaret for trepleie. Selve vedlikeholdet er det bydel Nordre Aker som skal stå for.

Hvem har ansvaret?

Når Nordre Aker Budstikke ringer bydelen får man opplyst at de ikke har noe ansvar for minneparken.

- Nei, dette er Friluftsetatens ansvar, sier Knut Egil Hopland.

Det er imidlertid ikke Friluftsetaten enig i.

- Vi har, som Finstad har fått opplyst, kun ansvar for trepleie i minneparken. Vedlikehold, klipping, benker og søppel er bydelens ansvar, sier informasjonssjef i Friluftsetaten, Anne Aakervik, og sender journalisten tilbake til bydelsadministrasjonen igjen.

- Ja, dette er vårt ansvar, og vi var faktisk ikke klar over det. Men avklaringer internt i Oslo kommune skal naboene slippe å forholde seg til. Nå har vi vært der nede og sjekket parken, og vi ser at den trenger vedlikehold. Vi mangler utstyret, men det skal vi få ordnet så fort som mulig, lover fungerende direktør i Nordre Aker bydel, Ellen Oldereid.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse