Mobilvett blant unge

Niendeklassingene Henrikke Helene Schrøder og Sarah Ustvedt får en del meldinger med tilbud om ringetoner, spill og annet på mobilen.

De store operatørene har store inntekter på barns nedlasting av ringetoner, spill og bilder til mobiltelefon. Ofte uten å gi den unge kunden full informasjon om hva tjenesten koster.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Engebråten: Har poden mobilabonnementet, og pengene "bare raser ut", kan det være såkalte "innholdsleverandører" som har tilbudt nedlastning av ringetoner, spill, bilder og avstemninger, men "glemt" å informere om at dette faktisk er et abonnement med ukes- eller månedsavgifter.

- Jeg fikk akkurat inn en sånn melding i stad. Henrikke Helene Schrøder, fra 9C1 på Engebråten ungdomsskole tar frem mobilen, og viser et tilbud om nedlastning av ringetone for kr. 30. Det som ikke fremgår tydelig er hvorvidt dette er et engangbeløp eller et abonnement. Antakeligvis det siste.

Dyrkjøpt læring

- Jeg deltok, for en tid tilbake, på en avstemmingskonkurranse, og etter dette fikk jeg masse slike meldinger inn på mobilen min, sier venninnen Sarah Ustvedt, fra 9A1, som akkurat har byttet teleleverandør, og ikke ennå har fått denne type meldinger på sitt nye abonnement. Men de kommer nok.

- Jeg lærte da å ikke svare på slike henvendelser, og jeg kommer ikke til å kjøpe verken spill eller ringetoner på denne måten, opplyser eleven.

Sperre mobilen er mulig

Det er mulig å sperre mobilen din for overtakserte SMS- og MMS-tjenester.

- Vi markedsfører oss ikke opp mot barn og ungdom, men samarbeider med innholdsleverandører. Ønsker du oversikt på hva som ligger inne av abonnementer på egen eller barns mobiltelefon, eller få slutt på denne type henvendelser, er det bare å kontakte kundeservice og få sperret abonnementet for bruk av denne type tjenester, opplyser Arild S. Johannessen, informasjonssjef i Telenor, som anbefaler foreldre å sette seg inn i problematikken og ha en samtale med barna om mobilvett. - Dette er ikke alltid så lett for de unge å håndtere selv.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse