Monica skal sove litt lenger. Hva skal du bruke den ekstra timen til?

Næringsministeren skal sove en time ekstra på søndag. Hva skal du bruke tiden til? FOTO: Håkon Jacobsen/NFD

Ikke lur på hvilken vei du skal stille klokken natt til søndag: Det er én time tilbake. Dermed «får» du en ekstra time denne uka. "Tidsminister" Monica Mæland har besluttet at det er valgfritt hva den skal brukes til.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.10.2016 kl 15:52

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Søndag 30. oktober 2016 stilles klokken tilbake én time tilbake, fra klokken 03.00 til 02.00. Vi justerer tiden – som hvert eneste år – tilbake til normaltid, fra sommertid. Det gir oss litt lysere morgener, men mørkere ettermiddager.

Det er ikke noe nytt ved det. Og etterhvert som vi omgir oss med stadig flere digitale klokker som stiller seg selv, trenger vi nesten ikke huske på det lenger. Men har du spurt deg selv hva du skal bruke denne «ekstra» timen til? Det har Monica Mæland gjort.

Denne artige påminnelsen fra næringsministeren – også minister for tid – kom til redaksjonen i går:

Sove, tenke på regjeringen eller bestille tur til Bergen

Det er opp til hver enkelt hvordan den ekstra timen skal benyttes, står det i e-posten fra Nærings- og fiskeridepartementet.

– Vi politikere bør ikke vedta hvordan folk skal bruke tiden sin. Selv kommer jeg nok til å sove litt ekstra, men alternativene er mange denne søndagen. Du kan for eksempel tenke på hva regjeringen kan gjøre for deg, alternativt hva du kan gjøre for regjeringen. Du kan også kose deg med nattorientering, lese en god bok eller bestille helgetur til fantastiske Bergen. Uansett hva du velger er jeg overbevist om at det blir et godt valg, sier næringsminister Monica Mæland (H).

OPPDATERING! Ikke før hadde næringsministeren nevnt nattorientering, før hun ble utfordret av Nydalens SK til å løpe natt-o-løp i Maridalen!

Skuddsekund inn i 2017

Som ansvarlig statsråd for Justervesenet, har næringsminister Monica Mæland (H) full kontroll på nøyaktig tid. Klokken drives fra Justervesenets atomur, som har en usikkerhet på ca ± 0,1 mikrosekund.

– I år får alle også bittelitt lengre nyttårsfeiring. Det internasjonale byrået som overvåker jordrotasjonen (IERS), har nemlig bestemt at det i 2016 skal legges til ett sekund – et såkalt skuddsekund – til verdens offisielle tidsskala UTC, forklarer Mæland.

Sekundet skal legges til i overgangen mellom 2016 og 2017. På noen klokker vises skuddsekundet som 23:59:60 (UTC) i ett sekund før den tikker videre inn i 2017. Dermed ett ekstra stjerneskuddsekund. I Norge vil skuddsekundet komme en time inn i det nye året, klokken 00:59:60 (UTC + 1).

Behovet for skuddsekund kommer av at jorden roterer uregelmessig, mens de rundt 400 atomurene som bestemmer UTC går jevnt. De siste årene har et døgn i gjennomsnitt vært omtrent et tusendels sekund lengre enn nøyaktig 24 timer. Ordningen med skuddsekund startet i 1972 og det siste ble lagt til natt til 1. juli i 2015.

Sommertid

I Norge har vi hatt sommertid hvert år siden 1980.

Visste du at norsk normaltid er en time foran den såkalte UTC-tid? UTC står for «Coordinated Universal Time», som er en felles, legal tid som gjelder over hele verden. Norsk sommertid er to timer foran UTC-tid. Sommertid gjelder normalt kl 02.00.00 siste søndag i mars til kl 03.00.00 siste søndag i oktober.

Tidspunktene for skifte mellom normaltid og sommertid er felles for landene i EØS-området og besluttes av EU-kommisjonen i henhold til et direktiv om sommertid.

Hvilken vei skal klokken stilles? En grei huskeregel er at klokken alltid skal stilles mot nærmeste sommer. Altså en time frem om våren (mot sommeren) og en time tilbake om høsten (mot sommeren).

Les mer om tiden på Justervesenets hjemmesider.

Hvis du er skikkelig tidsnerd kan du lese forskriften om sommertid her.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse