Morellbakken gjorde noe ganske vågalt tre dager før sommerferien

Albert i 8. klasse fra Hei på deg-kampanjen avsluttet med en hilsen og takk til snille 10. klassinger som nå er ferdige på Morellbakken skole. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

De siste dagene før skoleåret er over er det kanskje vask av pulter, innlevering av bøker og rolige utetimer som står på timeplanen i osloskolene? Men ikke på Morellbakken, som samlet 400 elever til politisk debatt på Chateu Neuf.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.06.2017 kl 16:44

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Elevrådet stilte spørsmål til ungomspolitikerne. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

MAJORSTUEN: Det er langt fra første gang det inviteres til politisk debatt i storsalen på Chateau Neuf i et valgår. Men:

– Vi har ikke hørt om at det har blitt gjørt før på denne måten for ungdomsskoleelever, sier Siv Lande og Marit Jensen.

– Vi har heller ikke gjort dette før, men man må jo våge å prøve.

Det er to spente, og ikke rent lite kry damer, rektor og assisterende rektor, som ser 400 ungdomsskoleelever fra Morellbakken skole gjøre entré i storsalen til Trond Viggos «Tenke Sjæl» ljomende over anlegget.

Tenke sjæl

Se bildet større

Storsalen på Chateau Neuf. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det er nemlig det å få elevene til å tenke sjæl som er hele bakgrunnen for å samle en haug med 8., 9. og 10. klassinger. To timer i en mørk sal mens sola skinner utenfor, mandag i den siste skoleuka før den eviglange sommerferien starter.

På scenen skal det bare showes litt fra konferansieren, før representanter fra ungdomspartiene inntar panelet, til politisk debatt.

– Vi fikk resultatene av elevundersøkelsen, som sa at vi er gode på elevmedvirkning på Morellbakken. Men vi skjønner ikke hva vi medvirker til, forteller elevrådsleder Jørgen Bjelkerud.

Det fikk Morellbakkens elevråd til å legge hodene i bløt. Ut av det kom ideen om «Hei på deg»-kampanjen – og debatten i Chateau Neuf.

Se bildet større

Lone Devik, Aurora Lodgaard, Jørgen Bjelkerud og Isak Enk i elevrådet. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Vi tenkte at «det hadde kanskje vært gøy å få til». Det var en slags drøm, og vi fikk ledelsen med på laget, sier elevrådslederen.

Både rektor og assisterende rektor lot seg begeistre av ideen, driftsstyret ga tommelen opp. Dermed startet prosessen med å få leid et stort nok lokale for hele elevmassen.

LES OGSÅ: Bydelen flytter ungdomsklubben, men nå tar disse saken i egne hender for å lage kulturhus på Ullevål

Vågale?

– Dette er demokratiforståelse, og går rett inn i kjernen av skolens samfunnsoppdrag, oppsummererer assisterende rektor Marit Jensen, med stort engasjement.

– Men litt vågalt er det vel, få dager før sommerferien?

– Ja, det er vågalt, men vi er jo litt vågale på Morellbakken, smiler en annen Marit, med etternavn Valen-Sendstad. Hun er kontaktlærer for elevrådet.

Se bildet større

Navn og lapper stemte ikke helt: Jor, Solveig, Fawzi, Emily, Ole Kristian og Håkon. FpU og KrfU var invitert, men stilte ikke. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det ligger masse jobb bak dette arrangementet. Elevrådet har virkelig stått på. De var helt konge! Jeg er virklig imponert, siler Valen-Sendstad.

– Dette er mer enn godkjent.

For det hele har vært elevdrevet. Spørsmålene ungdomspolitikerne i panelet ble stilt av 10. klassingene i elevrådet, er hentet inn fra elevene.

– Slik har de sett hva som opptar elevene og hvilke temaer som engasjerer, sier Valen-Sendstad.

Se bildet større

Chateau Neuf 19. juni. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Mer seriøst enn på vgs.

Ungdomspolitiker-panelet ble stilt spørsmål om innvandring og intergrering. Flyktningekrisen, eksamensordningen og hjemmelekser. Sidemålskarakterer, helsetilbud på skolen, seksualundervisning og kroppspress. Forbud eller ikke mot religiøse hodeplagg i skolen, skolemat, barnetrygd og barnefattigdom. Stemmerett for 16-åringer, legalsisering av cannabis, tiltak mot radikalisering i skolen, og til sist: Hva blir fremtidens viktigste arbeidsplasser?

Svarene skapte tidvis både jubel og applaus.

Se bildet større

Anita Uberoi fra NRK var ordstyrer i debatten FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Jeg syns det var et veldig bra arrangement! sier AUF-representant Fawzi Warsame når det hele er over.

Han er dreven debattant, men har aldri vært med på en ungdomsskoledebatt. Denne skilte seg klart fra skoledebatter på videregående, mener han.

– Ja, det var mindre sprell og skittkasting enn i videregåendedebatter. Debatten var saklig, og responsen fra salen var bra, sier Warsame.

– Vi som satt i panelet er litt eldre enn elevene, og med et yngre publikum må vi gå foran som gode forbilder og vise at politikk er, og skal være, interessant. Det ble ikke bare propaganda, legger han til.

LES OGSÅ: Ungdomsrådet vil ha utekino og bedre seksualundervisning

Prøvevalg

Arrangørene i elevrådet er også fornøyde.

– Ja, jeg synes de svarte godt for seg, og greide å engasjere elevene, sier Jørgen.

– Og det var jo også ønsket vårt, at elevene skal skjønne mer av hva politikk er og bli engasjerte. Håpet er at dette kan inspirere flere andre ungdomsskoler også, sier Aurora Lodgaard, og kaster med det stafettpinnen videre.

På vei ut skulle de 400 «morellene» sette kryss på en stemmeseddel ved det partiet de helst ville ha stemt på, hvis de hadde fått delta i valget. Og hvem vet, kanskje modnes valgsystemet i tide for de yngste morellene?

VALGRESULTATET: Elevene stemte HELT annerledes enn foreldrene. Dette partiet slo knockout på motstanderne

Se bildet større

Hvilket parti overbeviste elevene best? FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Se bildet større

400 elever i storsalen på Chateau Neuf mandag. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse