- Motiverende å gjøre noe annet

Falk (14) og Carl Andreas (14 ) på Nordberg ungdomsskole er godt fornøyde med få en alternativ skoledag en gang i uka. Det er motiverenede og ser selv resultater i skolearbeidet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

- Bedre enn vanlig skole, sier elever på Nordberg og Engebråten, som har alternativ skoledag hver fredag. Det gjør at flere fullfører skolearbeidet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ENGEBRÅTEN/NORDBERG: Prosjektet med navn «Vær og vinn» er et samarbeid mellom skolene og bydelen, og har blitt tilbudt elever som enten er skoleleie, eller som ønsker alternative aktiviteter. Engebråten ungdomsskole har hatt tilbudet i åtte år, Nordberg i to.

- Her er det både elever som sliter med teori, men også de som er faglig sterke, men som trenger et pusterom fra vanlig undervisning, sier sosiallærer Lasse Lundby på Nordberg.

Ti til fjorten elever er med på hver skole hver fredag. Frem til lunsj jobbes det med skolearbeid. Etter lunsj drar gruppen ut på en valgt aktivitet.

- Det siste året har vi vært på kino, Maridalen gård, airtrack på Ekeberg, spilt innefotball, squash, tennis, vi har klatret, vært på Tryvann og gått på skøyter, oppsummerer Ibrahim (14) på Engebråten.

- Det er motiverende å gjøre noe annet. Fredagene er en gulrot som gir motivasjon til å gjøre så godt man kan ellers i uka, sier han.

Aktivitetene er variert, men skal ha et innslag av idrett, siden det er Oslo Idrettskrets som har støttet prosjektet med penger, ifølge Inger Aasland, som jobber med forebyggende barnevern i bydelen.

- Det er bedre å være her enn i klassen. Det er roligere og vi får gjort mer, sier Jonas (15) på Engebråten, som har vært med i prosjektet i tre år.

- Det er lettere å få hjelp av en lærer her, fordi det er flere til stede. I en vanlig klasseromssituasjon med 30 elever er ikke det like lett, sier han.

Et resultat av oppfølgingen er at flere av elevene ser at de forbedrer karakterene.

- Jeg har gått opp i mattekarakter etter at jeg ble med, sier Falk (14) på Nordberg. - Dette er høydepunktet i uka.

- Det sosiale med denne ordningen er også viktig. Vi spiser for eksempel lunsj sammen og har tid til å prate om andre ting enn fag og skole. Vi ser at en del av dem som tidligere skulket, nå fullfører oppgavene sine, og jeg tror vi har spart mange barnevernssaker med denne ordningen, sier Inger Aasland.

På Nordberg er Lasse Lundby enig.

- Ved å få være med på fredagene forplikter elevene seg til å gjøre sitt beste også resten av uka.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon