ANNONSE
Annonse

Du trenger ikke dra langt:

Multer i bøtter og spann i Marka

– Bortenfor sol og vestenfor måne, svarer Tomas, men de er plukket i Marka.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.07.2018 kl 16:01

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

MARKA: – Ja, det er multer i Marka! Da bildet ble tatt, hadde jeg ikke plass til mer, forteller Tomas Øvergaard.

Og sånn circa hvor kan man finne alle disse multene?

– På slike spørsmål svarer jeg alltid bortenfor sol og vestenfor måne! Gode multemyrer og ørretvann er strengt bevarte hemmeligheter. Men dette er definitivt nord for Oslo, legger han til.

Altså ikke østenfor sol og vestenfor måne.

På myrene i høyden

Tidligere i uken fortalte annen leser også om multer i skogen:

– Multene er i Nordmarka, og det er en del enkelte steder. På myrene i høyden. De er veldig gode, alldeles nydelig blautmulte.

HER KAN DU LESE HELE DEN TIDLIGERE SAKEN

Vanlig i nord

Derimot er det mest vanlig å finne multer i nord:

Multer er vanlig på myrer, men forekommer i størst mengde nordpå i landet. Et godt år er det anslått at så mye som 16.000 tonn multer kan plukkes i de tre nordligste fylkene. Lenger sør i landet er det stedvis gode multeforekomster, mest i fjellet. I Trøndelag er Lierne, Meråker, Røros og Stjørdal kjent for å være gode multekommuner. (Kilde: Wikipedia)

Nam, nam. Multer er godt! Foto: PRIVAT

Dra litt utenom stiene

Biolog Arnodd Håpnes fra Kjelsås sa følgende i den tidligere saken, om multer i Marka:

– Særlig finnes de i litt mer høyereliggende deler, og mest i myrområdene og fuktige sumpskoger. Hvis du drar litt utenom stier og leter så kan du finne mer enn nok til multekremen julaften. Jeg har selv funnet multer nær byen. De er jo litt eksklusive, men vent til de er gule og solmodne, ikke plukk karten.

Om multer

Mange regner multer som kongen av de viltvoksende bærene. Det er viktig at bærene ikke plukkes for tidlig, men ferdig modnet om høsten for at konsistens og smak skal være riktig utviklet. Friske multer selges for det meste i spann.

Bruksområde: Multer spises naturell med fløte og sukker eller som multekrem. Multer kan også brukes som kakefyll, i fromasj, pai eller som syltetøy. Multer kan gjerne fryses ned for senere bruk.

Egenskaper: Multer har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Multer en også en kilde til vitmin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Multer har i tillegg et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen. Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav: Friske multer skal være rene og modne med god gulfarge. Gjæring, mugg eller råte skal ikke forekomme.

Lagring: Friske multer har et høyt innhold av et konserverende stoff som heter benzosyre hvilket vil si at de kan oppbevares i kjøleskaptemperatur over en viss tid. Vi vil allikevel anbefale å fryse dem ned for å unngå at de begynner å gjære.

Kilde: Frukt.no

LES OGSÅ:

I denne bydelen spiser de unge mest salat og trener mye

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse