ANNONSE
Annonse

Suksessen fra Disengrenda:

– Mye handler om flaks og tilfeldigheter

Det meste Jo Nesbø har tatt i har blitt suksess. Men han innrømmer også at han ikke er smartere enn at må lese seg fram til ting. Foto: Alexander Synstad

Mener Jo Nesbø, som torsdag snakket om eget liv og suksess foran fjetrede BI-studenter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.03.2016 kl 15:40

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NYDALEN: I hele tre dager har BI-studentene arrangert Næringslivsdagene – The Power of possible. Torsdag fikk studentene nyte the power of Jo Nesbø (55), som i en hel time fortalte om hvordan han har kommet dit han er. Suksess som forfatter, som musiker, som aksjemegler, men også som 17-årig stortalent i fotballklubben Molde.

Kommunikasjonsdirektør ved BI, Yngve Kveine intervjuet Jo Nesbø foran et fullsatt auditorium. Foto: Alexander Synstad

Vinnerskalle

BIs kommunikasjonsdirektør Yngve Kveine, selv forfatter av boka Lyden av Asfalt,, stilte spørsmålene underveis til Nesbø. Kveine innledet: Ikke hver dag man får lov til å dykke dypere inn i en vinnerskalle som Jo Nesbø. Som blant annet har solgt ikke færre enn 28 millioner bøker på verdensbasis.

LES OGSÅ: Debutforfatteren: – Livet har blitt rikere!

Også nylig tildelt høythengende Rivertonprisen for forfatterskapet, og også tildelt samme pris for beste krim, for første boka Nesbø ga ut – Flaggermusmannen i 1997.

Lang tid på å skrive første boka? Neida – fem uker faktisk, på reise rundt i Australia.

– Jeg måtte jo juge å si at jeg hadde brukt halvannet år, ler den avslappede suksessforfatteren.

– Men første reaksjon da jeg kom i møte med forlaget, og de sa; Ja vi har lest manus og synes det ser bra ut, var: å faen, kan jeg komme tilbake senere, og i mellomtiden skrive om hele greia!

Forteller forfatteren som aller best liker å skrive på flyplasser. Da får han jo gjort to ting på en gang.

LES OGSÅ: Dette med grenser og stedsnavn er ikke så greit. Vet du hvor Arild er?

Universet til Nesbø eller Hole

Hvilket univers befinner hovedpersonen Harry Hole seg i?

– I første boka var nok Harry Hole litt i det samme universet jeg var i. Etter å ha jobbet som aksjemegler på dagtid, og med De Derre med 180 spillejobber i året, for øvrig et sprøtt liv - så måtte jeg etter hvert bare gjøre noe annet. Jeg sa fra til både arbeidsgiveren min og bandet at jeg måtte ha en lang pause.

Så satte Nesbø seg på flyet til Sydney og Australia.

– Jeg hadde ikke planlagt noe, men det ble et enkelt plot til på 33 timer. Men da jeg først kom frem, så jobbet jeg hardt i 12 – 18 timer hver dag med boka. Ikke fordi jeg måtte, men det var et utrolig kick for meg å skrive den boka. Ingenting var planlagt, blant annet spilte landslaget fotballkamper i Brisbane mens jeg var der. Da var plutselig også Myggen i boka!

Planlegger nå

Men nå har også Nesbø begynt å planlegge.

– Det skjedde noe da jeg ga ut den tredje boka, Rødstrupe. Nå arrangerer jeg alt på forhånd – jeg vet akkurat hva som skal skje. Jeg liker mer den følelsen av å be leserne komme nærmere: Jeg har en fantastisk historie å fortelle dere – jeg sitter ikke og finner på noe, den er laget på forhånd.

Nesbø vokste selv opp i en bokglad familie. Moren var bibliotekar og faren leste også massevis av bøker. Men musikken kom senere.

Gitar i 20-årsalderen

– Men jeg skrev tekster til bandet til kompisene mine. Selv lærte jeg ikke å spille gitar før jeg var 20 år. Det var i den perioden jeg startet på Norges Handelshøyskole i Bergen. Fire fantastiske år på skolen, vi er vel en gjeng på 50 folk fra den tiden som fortsatt treffes. Blant annet på en ukes felles sommerferie.

Di Derre slo gjennom da Nesbø var 34 år, forfatterskapet kom også ganske sent for Nesbø, 37 år gammel debuterte han som krimforfatter. Senere også som barnebokforfatter med Doktor Proktors Prompepulver. En gal professor, en mislykket oppfinnelse, og promp selger godt de fleste steder.

– Min kone har deg med opp i sengen, og min datter er stor fan av deg, tror hun liker deg bedre enn faren sin, sa Kveine, til mye latter.

Men hva fikk han til å skrive barnebøker? Jo Nesbø ble far.

- Flaks og tilfeldigheter må også til for å oppnå suksess, mener mannen som på verdensbasis har solgt 28 millioner bøker. Foto: Alexander Synstad

Dr. Proktor

- Etter hvert spurte min datter om jeg kunne fortelle fortellinger. Hun bestilte også fortellingene, hva som skulle være med i fortellingene. I løpet av en sommer ble boken laget etter innspill fra min datter.

Nesbø vokte opp i Disengrenda i Oslo, men flyttet etter noen år til Molde. Noe Nesbø beskriver som en nedtur. Men etter hvert spilte han seg inn på A-laget til Molde , som 17-åring.

LES OGSÅ: Står i kø for å slippe inn i fangekjelleren

Talenter

– Det er ekstremt overdrevet at jeg var ett av de største talentene i Molde. Man må være realist og tenke hva som skjer med de største talentene på 16 og 17 år. De forsvinner. Kan være Martin Ødegaard om 10 år er en av verdens beste, men statistisk sett så forsvinner de aller fleste og beste unge talentene.

Nesbø fortsetter.

- Men jeg røyk begge korsbåndene som 19-åring.

Så derfor går det vel fortsatt gjetord om Nesbøs fotball-talent tror han selv.

Ikke bare talent

Nesbø forteller om en slapp holdning til videregående skolen, og da også fotballkarrieren røk med korsbåndene, måtte han ta grep. Eller faren tok grep. Han hadde søkt sønnen inn i militæret. Nesbø dro til Finnmark, og var for første gang i sitt liv disiplinert. Tok opp igjen videregående skolefag, og derfra som nevnt inn på Handelshøyskolen i Bergen.

– Det er en periode av mitt liv jeg til dags dato er mest stolt av. Til da hadde jeg ikke respektert hardt arbeid, kun talent. Jeg oppdaget at jeg ikke er smartere enn jeg er, og at jeg måtte lese.

– Fantastisk by

Nesbø flyttet etter hvert tilbake til Oslo.

– Jeg er veldig glad i Oslo, en fantastisk by, også med et bra kulturtilbud. Kanskje det handler om at jeg er født og vokst opp her? Bilen har jeg kvitta meg med for lenge siden, jeg kan sykle til hvor jeg vil, til stranda, til skogen. Det romantiske forholdet jeg har til byen gjenspeiler seg også i Harry Hole-serien, sier forfatteren.

Han fortsetter.

– Jeg liker også at Oslo er en by med særpreg. Jeg kjenner en del folk fra Manglerud, og derfra har jeg blitt fortfalt mange lokale historier. Man må ha en sense of place og sense of time, det er viktig når man forteller historier. Jeg er glad det finnes en øst og vest i byen. Ikke bare som er en by, som eksempelsvis Molde, gliser Nesbø.

Takle suksess

Men hvordan takler man så stor suksess?

Nesbø mener at det at han var ganske godt voksen da han fikk suksess både som musiker og forfatter, har gjort at det er litt sånn at man står på siden og ser på.

– Og så var jeg gammel nok til å vite at suksess overdrives ofte. Elementet av flaks og tilfeldighet er undervurdert. Jeg synes jo første plata vår var like bra som den andre, som slo igjennom.

Tilfeldig

For det var en tilfeldighet som gjorde at Jenter ble en superhit. En låt Nesbø hadde snekret litt på.

– Jeg likte egentlig ikke låta. Men en dag vi var i platestudio, så fikk vi spørsmål om vi ikke hadde en radiohit, en sang som alle liker? En litt catchy låt? Da nevnte noen Jenter.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse