Mye nedbør gir dårlig badevann

STOR VANNFØRING: Store nedbørsmengder gir økt avrenning fra terrenget. Det kan påvirke vannkvaliteten på badeplassene langs Akerselva. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Folk frarådes å bade i Oslofjorden etter de store nedbørsmengdene. Også i ferskvann blir badevannskvaliteten gjerne dårligere etter mye regn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.08.2016 kl 11:27

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: De siste ukene har badetemperaturene vært høye i Oslo. Og om noen lar seg friste til en dukkert nå på slutten av sommerferien, er det nok lurt å likevel la være.

Kloakk i fjorden

Kommuneoverlegene i Asker og Bærum fraråder publikum å bade i fjorden. Årsaken er at den voldsomme nedbøren har ført til overløp, og kloakk har rent rett ut i fjorden. Avløpsvann fra mer enn 600.000 innbyggere i Oslo, Bærum og Asker blir transportert via VEAS-tunnelen til renseanlegget på Bjerkås i Asker. Når kapasiteten sprenges, sendes avløpsvannet rett ut i fjorden på Lysaker, skriver Budstikka i Asker og Bærum.

Vannet kan, i følge kommuneoverlegene, inneholde så store mengder med tarmbakterier at du kan bli syk hvis vannet svelges eller kommer i kontakt med sår.

Advarsel i Oslo

Smittevernoverlege Tore Steen i Oslo, sier til VG at Oslo kommune ikke har gått ut med tilsvarende frarding som nabokommunene i vest.

– Vi har en stående anbefaling om ikke å bade i løpet av de 24 timene etter et kraftig regnvær. Det gjelder også denne gangen, og derfor har vi ikke gått ut med noen spesiell advarsel, sier han til avisen.

Påvirker også ferskvann

Men det er ikke bare i fjorden at vannkvaliteten blir dårligere.

Badevannsrapporten fra sommeren 2015, utarbeidet av Bymiljøeten i Oslo, viste at badevannskvaliteten ved flere av badeplassene langs Akerselva ble kraftig forverret etter store nedbørsmengder. Dette var særlig tilfellet etter nedbørsperioder i august i fjor.

Verst var det i Nydalsdammen. I uke 36 i 2015 var bakterieinnholdet i Nydalsdammen ti ganger høyere (10.000 pr. 100 ml. vann) enn det grenseverdiene for «god» badevannskvalitet tilsier. Les mer fra rapporten om badevannskvaliteten i Akerselva og andre badeplasser i Nordre Aker i 2015 her.

Ifølge smittevernoverlege Tore Steen er det grunn til å tro at vannkvaliteten i ferskvann blir noe dårligere etter regnværet, også i år.

– Nedbøren gir økt avrenning lokalt fra terrenget, selv om det her ikke er snakk om overløp med kloakk, som er tilfellet i fjorden, sier han til Nordre Aker Budstikke.

Han understreker at han ikke har kjennskap til spesifikke målinger fra Akerselva eller andre ferskvannsbadeplasser etter siste dagers nedbør.

LES OGSÅ: I sommer ble Brekkedammen rehabilitert, og tømt for vann

Bedres raskt

Det neste døgnet er det ifølge yr.no meldt mer nedbør i Oslo. Det er derfor grunn til å holde seg unna badingen enda litt til. Kanskje er det like greit, mandag denne uken ble det målt bare 15 grader i Brekkedammen («Frysja»), ifølge Bymiljøetaten.

Forøvrig sier sier smittevernoverlege Steen til VG:

– Når det endelig slutter å regne, er det forbløffende hvor fort vannkvaliteten bedrer seg. Det vil nok uansett ikke ta mer enn et døgn fra forrige regnskyll.

LES MER:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse