Myk landing på boligmarkedet

Boligprisene falt i november, men det finnes ett unntak.

 

Ferske tall fra meglerbransjen viser at prisene fortsetter å falle. Men prisgaloppen forventes å fortsette etter nyttår.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.12.2012 kl 16:11

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Meglerbransjen var lenge bekymret for at prisutviklingen på boligmarkedet skulle bli urovekkende høy i år, men i september flatet prisene ut. November er vanligvis en måned med flat prisutvikling. Slik var det også i år.

Det viser de siste tallene fra Eiendomsmeglerbransjens Boligprisstatistikk.

LES OGSÅ: - Boligprisene skaper klasseskille

Prisnedgang

De siste tallene viser at gjennomsnittlige priser på boliger i november 2012 var 0,1 prosent lavere enn i oktober 2012.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,4 prosent høyere enn forrige måned.

Prisene var 7,5 prosent høyere enn i november 2011.

Gjennomsnittsprisen hittil i 2012 er 7,6 prosent høyere enn snittprisen i 2011.

Leiligheter fortsetter å stige

Prisene på eneboliger falt med 1,6 prosent fra oktober 2012 til november 2012. Prisene i november 2012 var 5,4 prosent høyere enn i november 2011.

Prisene på delte boliger falt med 2,0 prosent fra oktober 2012 til november 2012. Prisene i november 2012 var 4,3 prosent høyere enn i november 2011.

Prisene på leiligheter øker med 0,6 prosent fra oktober 2012 til november 2012. Prisene i november 2012 var 8,5 prosent høyere enn i november 2011.

Leder av Norges Eiendomsmeglerforbund, Tormod Boldvik, mener det fortsatt er gode tider for salg av leiligheter - på tross av sesongvariasjoner i markedet og at kalenderen viser desember.

- Det er fortsatt mulig å både kjøpe og selge leiligheter. Det viser bare at leiligheter er en mangelvare. Derfor påvirkes de ikke i stor grad av sesongvariasjoner, sier Boldvik.

Myk landing

Når nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) snakker om en "myk landing" er det fordi man i første halvår hadde en så eksplosiv vekst at det var grunn til å frykte en usunn prisutvikling. Mesteparten av veksten kom frem til april, hele 85 prosent av årets vekst skjedde i årets første tre-fire måneder.

En prognose på opp mot 10 prosent prisvekst i løpet av året, har imidlertid blitt justert ettersom prisene har flatet ut i høst. November var den tredje måneden med svak nedgang. Likevel ender man opp med en prisvekst på rundt 7,5 prosent ved utgangen av året.

Spent på januar

Leder for Eff, Terje Buraas, sier at de nå er veldig spente på januar måned, som ofte er en måned preget av sterk prisvekst.

- Tilbudet er fortsatt rekordlavt så det kan jo tyde på at vi får en kraftig prisutvikling på nyåret, slik vi så i begynnelsen av 2012, sier Buraas.

LES OGSÅ: Nå synker faktisk boligprisene

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse