– Nå er det tabu å slenge dritt om andre

Manjot, Julie Marie, Gabrielle og Cecilie på Nydalen vgs. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

I Nydalen har et bevisst fokus på aksept og åpenhet skapt en kultur der elevene støtter hverandres rett til å skille seg ut, og snakke åpent om hvem de egentlig er.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.12.2016 kl 11:54

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NYDALEN: Frykten for å skille seg ut fra mengden, være annerledes, bli sett på som et utskudd, eller en raring. Følelser de fleste som har vært ungdommer kan nikke gjenkjennende til. Men er noe i ferd med å endre seg, i Norge, og Nordre Aker, i 2016?

Stolthet i Nydalen

Se bildet større

Nydalen vgs. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Dette er generasjonen med størst voksende aksept for andre, sier Julie Marie Winger Eriksen.

Hun er elev ved Nydalen vgs., og har dyleksi. Tidligere i høst fortalte hun om hvordan det er å være dyslektiker, i en artikkel på nettsidene til Nydalen videregående skole.

– Det er dumt at så mange synes det er flaut å ha dysleksi, sier Julie Marie.

Det at hun sto frem og fortalte om sine egne utfordringer, utløste et lite skred av tilbakemeldinger. Alle var positive. Elever med dysleksi på barneskolen fortalte at de så på henne som et forbilde, og hun har blitt spurt om å holde foredrag på en ungomsskole.

– Jeg ble skikkelig glad da jeg skjønte at min historie kan utgjøre en forskjell for andre. At det ikke er så ille, og at de kan være stolte av seg selv. Man må kanskje jobbe litt ekstra for å få til det samme som andre, men da blir følelsen av mestring ekstra god, sier hun.

Viser ansikt i videoserie

Tre onsdager i desember har det blitt lagt ut en video på nettsidene til Nydalen vgs., og i sosiale medier, med tittelen «Vær den du er». Der forteller elever på skolen ting om seg selv som de synes det har vært vanskelig å snakke om, eller stå frem med.

– Det er vanskelig å være meg selv, når alle andre vil at jeg skal være en annen, sier en av elevene i det første klippet.

Slik setter han fingeren rett på utfordringene mange unge opplever i dag. Forventninger om hvem og hvordan de skal være, fra venner, familie og lærere – men også fra seg selv.

Se «Vær den du er – del 1» her:

Et trygt og inkluderende skolemiljø

I tillegg til Julie Marie, som har snakket åpent om sin dysleksi både i artikkelen og i en film som kommer i januar, møter vi Manjot Singh Warraich. I det tredje klippet i serien snakker han om utfordringene ved både å føle seg indisk og norsk.

Cecilie Biong var redd for å bli oppfattet som kjedelig på fest fordi hun ikke drikker, og Gabriella Lillian Borg sto fram som bifil.

Se bildet større

André Trasti ved Nydalen vgs. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Målet med åpenheten er å skape aksept for at folk er forskjellige. Og at det er helt greit. Når noen går i front og bryter ned tabuer, er håpet at andre i samme situasjon enklere skal kunne gjøre det samme.

Dette har Nydalen vgs. jobbet med i flere år, for å skape et trygt og inkluderende skolemiljø, forteller kommunikasjonsansvarlig ved skolen, André Trasti.

Han har gått flere runder med elevene som er med i videoserien, for å være sikker på at de er sterke nok til å takle eventuelle negative tilbakemeldinger. Enkelte temaer har de også valgt å ta ut. For hensikten har vært å skape positivitet.

Vær den du er – del 2:

Bare positivt

De negative tilbakemeldingene har imidlertid uteblitt, forteller Gabriella.

– Jeg gikk et halvt år og gruet meg til å komme ut til vennene mine. Vi er en tett og nær venninnegjeng, og jeg var redd de ville se på meg på en annen måte når jeg fortalte at jeg var bifil. Men de tok det helt fint, og de var stolte av at jeg turte å si det. Det gjorde meg veldig lettet, og også at det var enklere å være helt åpen om det.

For Cecilie har det å si tydlige fra om at hun ikke drikker, vært en måte å fjerne gruppepresset som er der på at man skal drikke på fest.

– Det har ikke vært vanskelig for meg å stå for det, men forventningene fra folk rundt er en utfordring, sier hun.

Og med det kommer frykten for å bli oppfattet som kjedelig. Det burde ikke være et tabu ikke å drikke, mener hun. Men for mange oppleves det sånn.

– Det hjalp å være den første til å si det høyt. Det gir et overtak og demper presset. Jeg opplever også å få respekt for valget mitt, og det skaper trygghet, sier Cecilie.

HISTORIEN SOM RØRTE OSS: Henriette (16) ble mobbet helt til hun begyte på Nydalen vgs.

Se bildet større

Nydalen videregående skole. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

En fot i to verdener

For Julie Marie og Manjot var det ikke like stor grad å stå frem, som å få satt ord på viktige sider ved seg selv, som de alltid har levde med.

– Med en fot i to verdener blir jeg sett på som "utlending", både i Norge og i India, sier Manjot, født i Norge av indiske foreldre.

– Jeg er stolt av å tilhøre to verdener, sier han.

Ved å tørre å si det høyt setter han ord på noe som oppleves som utfordrende for mange ungdommer med flerkulturell bakgrunn.

– Det er noe vi snakker mye om i min vennegjeng, forklarer Manjot.

Han mener det er mange tabuer forbundet med en slik "dobbeltilhørighet". Hjemme står den indiske kulturen i sentrum, og foreldre og andre har forventninger til hvordan man skal være.

– Samtidig føler jeg meg mer norsk enn indisk, sier Manjot, som tror ungdom som har en fot i to kulturer ofte kan legge til seg ulike identiteter, eller oppføre seg annerledes, avhengig av om de er med familie eller på skolen.

– Og det er OK å føle det sånn.

Tabuer

Mange kjenner seg nok igjen i situasjonene man får se i filmene, og hvis det kan hjelpe noen til å tørre å være seg selv, eller få det siste lille dyttet som skal til for å si det høyt, er Julie Marie, Manjot, Cecilie og Gabriella fornøyde.

For selv om ungdommene er aksepterende og åpne overfor andre, er kravene de setter til seg selv noe mange sliter med. TV-serier som «Prosjekt Perfekt» viser hvordan ungdoms egne komplekser setter begrensninger.

Se bildet større

Manjot, Julie Marie, Gabriella, Cecilie og André. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Dessuten er det slik at hvor aksepterende ungdomsmiljøene er, avhenger av hvor du kommer fra, mener Nydalen-elevene.

– Da jeg kom til Nydalen, fra min gamle ungdomsskole, fikk jeg sjokk. Her blir man akspetert for den man er. Slik var det ikke der jeg kom fra. Nydalen er en skole med mennesker med forskjellige bakgrunner. Da er det ikke så vanskelig å være annerledes og holde på seg selv, fordi alle er ulike her, sier Cecilie.

LES OGSÅ: Nydalen vgs. er en av de mest populære skolene i Oslo

– Når alle de "gamle" tabuene er brutt ned, hva er det da som er tabu nå?

– Det er tabu å slenge dritt om andre, sier Julie Marie.

– Her på Nydalen er jeg trygg på at jeg vil få oppbacking, selv av folk jeg ikke kjenner, hvis noen andre slenger dritt til meg. Det er fordi de også vil ha muligheten til å være seg selv, sier Gabriella.

Her kan du se den tredje av «vær den du er»-filmene:

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse