Nå er vaksinen her

Bydelsoverlege Georg Semcesen oppfordrer alle til å ta vaksinen. Arkivfoto: Karl Andreas Kjelstrup

90.000 sprøyter ligger på lager i Nydalen. De første dosene med svineinfluensavaksine er på vei. Bydelsoverlege Georg Semcesen er klar for tidenes største massevaksinering.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.10.2009 kl 10:35

NORDRE AKER/NYDALEN: Bydelsoverlegen har brettet opp ermene, og sammen med mannskapet sitt og er han klar for å vaksinere potensielt hele bydelsbefolkningen:

— Dette blir store saker. Vi har fått inn fire paller med til sammen 90.000 sprøyter.

Risikogruppen først#LES OGSÅ: - Mediene driver skremselspropaganda

— Alle bør ta den

— Jeg vil absolutt råde dem som befinner seg i risikogruppen om å ta vaksinen, men også resten av befolkningen i bydel Nordre Aker mener jeg at bør ta den. Vi følger rådene fra sentrale myndigheter, og jeg tror rådene er gode, sier bydelsoverlegen.

— Åtte-ni personer har dødd i Norge av denne influensaen så langt. Det er en del, men likevel litt under det som er vanlig under en sesonginfluensa, sier Semcesen.

— Det kritiske ved denne influensaen, er at også friske mennesker har blitt alvorlig syke, og to-tre av disse er døde av sykdommen. Det kunne man ha unngått om de hadde vært vaksinert, sier bydelsoverlegen.

Om vi går mot en ny influensatopp, eller ei, er usikkert. Men bydelsoverlegen mener antallet smittede fort kan holde seg stabilt i flere måneder fremover.

LES OGSÅ: Mange borte fra skolene

— Men tar man vaksinen vil man bli immun og få en god beskyttelse, sier han.

Vanlige bivirkninger

De siste ukene har flere uttrykt skepsis mot vaksinen. Bydelsoverlegen mener det er liten grunn til det.

— Denne vaksinen er temmelig lik den som gis for vanlig sesonginfluensa, men den inneholder noe mer kvikksølv, sier Semcesen, som likevel mener mengden er så liten at den ikke medfører noen risiko.

Også bivirkningene er omtrent de samme som for vanlige vaksiner; feber og økt kroppstemperatur i dagene etter at vaksinen er satt. Man kan også få litt vondt i armen.

Må regne med kø

Bydelsoverlegen tør ikke spå hvor mange som dukker opp for å få vaksinen. Det kommer an på hvor mange som velger å bruke fastlegen istedenfor bydelen. Men at man uansett må beregne noe ventetid er sikkert.

— Vi har utarbeidet gode rutiner for dette, og vi har mulighet til å hente inn flere fagfolk.

Takker frivillig innsats

Bydelsoverlegen vil rette en stor takk til fem-seks sykepleiere, bosatt i bydelen, som helt frivillig har tatt kontakt med ham og tilbudt sin hjelp dersom pågangen blir stor.

— Det er jo nesten litt rørende at folk i en slik situasjon, der det er lett at man tenker på sine egne behov, tenker på hvordan de best mulig kan hjelpe andre. I tillegg har de som jobber med helse i bydelen sagt at de gjerne tar i et tak og jobber ekstra.

Både personer i risikogruppen, og vanlig, friske folk må selv kontakte bydelens helsestasjon eller fastlegen sin for å få vaksinen. Det vil ikke bli sendt ut innkallinger.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...