Nå er vaksinen her

Bydelsoverlege Georg Semcesen oppfordrer alle til å ta vaksinen. Arkivfoto: Karl Andreas Kjelstrup

90.000 sprøyter ligger på lager i Nydalen. De første dosene med svineinfluensavaksine er på vei. Bydelsoverlege Georg Semcesen er klar for tidenes største massevaksinering.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.10.2009 kl 10:35

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

I helsestasjonen i Nydalsveien 21. Arkivfoto: Grace Brynn

Se bildet større

Denne uken er vaksineringen mot svineinfluensaen i gang i Nordre Aker. I første omgang er det dem i risikogruppen som får vaksine. Deretter følger alle andre. Illustrasjonsfoto

NORDRE AKER/NYDALEN: Bydelsoverlegen har brettet opp ermene, og sammen med mannskapet sitt og er han klar for å vaksinere potensielt hele bydelsbefolkningen:

— Dette blir store saker. Vi har fått inn fire paller med til sammen 90.000 sprøyter.

Risikogruppen først#LES OGSÅ: - Mediene driver skremselspropaganda

— Alle bør ta den

— Jeg vil absolutt råde dem som befinner seg i risikogruppen om å ta vaksinen, men også resten av befolkningen i bydel Nordre Aker mener jeg at bør ta den. Vi følger rådene fra sentrale myndigheter, og jeg tror rådene er gode, sier bydelsoverlegen.

— Åtte-ni personer har dødd i Norge av denne influensaen så langt. Det er en del, men likevel litt under det som er vanlig under en sesonginfluensa, sier Semcesen.

— Det kritiske ved denne influensaen, er at også friske mennesker har blitt alvorlig syke, og to-tre av disse er døde av sykdommen. Det kunne man ha unngått om de hadde vært vaksinert, sier bydelsoverlegen.

Om vi går mot en ny influensatopp, eller ei, er usikkert. Men bydelsoverlegen mener antallet smittede fort kan holde seg stabilt i flere måneder fremover.

LES OGSÅ: Mange borte fra skolene

— Men tar man vaksinen vil man bli immun og få en god beskyttelse, sier han.

Vanlige bivirkninger

De siste ukene har flere uttrykt skepsis mot vaksinen. Bydelsoverlegen mener det er liten grunn til det.

— Denne vaksinen er temmelig lik den som gis for vanlig sesonginfluensa, men den inneholder noe mer kvikksølv, sier Semcesen, som likevel mener mengden er så liten at den ikke medfører noen risiko.

Også bivirkningene er omtrent de samme som for vanlige vaksiner; feber og økt kroppstemperatur i dagene etter at vaksinen er satt. Man kan også få litt vondt i armen.

Må regne med kø

Bydelsoverlegen tør ikke spå hvor mange som dukker opp for å få vaksinen. Det kommer an på hvor mange som velger å bruke fastlegen istedenfor bydelen. Men at man uansett må beregne noe ventetid er sikkert.

— Vi har utarbeidet gode rutiner for dette, og vi har mulighet til å hente inn flere fagfolk.

Takker frivillig innsats

Bydelsoverlegen vil rette en stor takk til fem-seks sykepleiere, bosatt i bydelen, som helt frivillig har tatt kontakt med ham og tilbudt sin hjelp dersom pågangen blir stor.

— Det er jo nesten litt rørende at folk i en slik situasjon, der det er lett at man tenker på sine egne behov, tenker på hvordan de best mulig kan hjelpe andre. I tillegg har de som jobber med helse i bydelen sagt at de gjerne tar i et tak og jobber ekstra.

Både personer i risikogruppen, og vanlig, friske folk må selv kontakte bydelens helsestasjon eller fastlegen sin for å få vaksinen. Det vil ikke bli sendt ut innkallinger.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse