ANNONSE
Annonse

Nå innføres det miljøfartsgrense i Oslo

1. november ble det igjen innført miljøfartsgrense på enkelte veier i Oslo. Lovligheten er omdiskutert. Foto: Akivfoto: Lars Roar Rud

1. november innfører Statens vegvesen miljøfartsgrense på deler av riksveg 4, Ring 3 og E18 i Oslo. Dette innebærer redusert hastighet fra 80 til 60 kilometer i timen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.12.2011 kl 09:17

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Hensikten med tiltaket er å redusere mengden helseskadelig svevestøv. Dårlig luftkvalitet gir helseskader som luftveislidelse, hjerte- og karsykdommer i tilegg til økt dødelighet.

For å bidra til renere luft i Oslo innfører Statens vegvesen miljøfartsgrense.

LES OGSÅ: Tviholder på miljøfartsgrense i Oslo

Et av flere tilltak

Miljøfartsgrense kombinert med salting/renhold og piggdekkgebyr er hovedgrunnen til at lovpålagte grenseverdier for helseskadelig svevestøv har blitt overholdt de fire siste vintersesongene.

For bilistene innebærer dette at fartsgrensen settes ned til 60 kilometer i timen.

LES MER OM BIL OG TRAFIKK HER

Redusere svevestøv

Endringen innføres i vinterhalvåret når konsentrasjonen av svevestøv er høyest.

- Ved å innføre miljøfartsgrense i vintersesongen reduseres mengden helseskadelig svevestøv som virvles opp i luften. I tillegg produserer biler ved lavere hastighet mindre partikler som en følge av slitasje på asfalt, sier overingeniør Gry Larsen i Statens vegvesen.

Analyser viser også at man har hatt en klar nedgang i antall ulykker utenom rushtid der miljøfartsgrensen har vært gjeldende.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse