Nå jakter Røed Ødegaard på Norges største meteoritt

Røed Ødegaard og Sannes koser seg med meteorittfunn på Grefsen

Mer i vente: Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne-Mette Sannes nøyer seg ikke med Norges nest største meteoritt. Med kart, kompass og og kunnskap om astronomiske eksplosjoner leter de seg frem til det som kan være enda større biter av en asteroide.

Nylig ble Norges nest største meteoritt funnet på Grefsen. Knut Jørgen Røed Ødegaard mener det må finnes flere i området.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.05.2012 kl 13:27

GREFSEN: - Ta med ekstra store soppkurver og kom dere ut!

Meteoritten på Grefsen får frem iveren i astronomen. Sammen med forfatter og hobbygeolog Anne-Mette Sannes er han i gang med undersøkelser av meteoritten, som ble funnet av turgåere i midten av mars.

Fra samme fall

Funnet er det tredje i Oslo på kort tid. Tidligere i år har det vært gjort funn på Ekeberg, i tillegg til steinen som falt gjennom taket i en kolonihage på Rodeløkka. Alle disse stammer fra samme sted. Ødegaard og Sannes forklarer:

- Meteoritter kommer fra asteroider som skumper inn i hverandre og går ut av bane. Når bitene eksploderer i atmosfæren faller de til jorden, vanligvis i elipseform. I dette tilfellet har de falt i en rett linje. Hvis det finnes flere meteoritter på aksen Grefsen-Rodeløkka er de mindre enn den som nå er funnet. Større steiner kan ligge lengre nord.

Meteoritten er like gammel som Jorden, cirka 4,5 milliarder år.

Sjelden vare

Den første meteoritten i Norge ble funnet i 1848, og siden er det bare gjort 14 nye funn. Sannes forteller at funn i bebygde strøk er ekstra uvanlig.

- De fleste meteoritter har blitt funnet i Antarktis og Sahara, sier hun.

1. mars observerte duoen en meteor over Oslo, og trodde først at funnet de nå har gjort stammet derfra. Undersøkelser har vist at dette funnet er eldre. Dermed er det flere romsteiner i vente for den som vil lete.

Ny kunnskap

Meteorittene som er funnet hittil i år stammer fra et asteroidebelte mellom Mars og Jupiter. Fremtidige undersøkelser vil kanskje aldri kunne vise nøyaktig hvor den kom fra. I så fall er det svært langt frem i tid.

Senere i år skal duoen til Valdres for å se etter nye meteoritter. Hobbygeologen Sannes gleder seg.

- Jeg har samlet på stein i mange år, men de er enda mer spennende med stein fra rommet, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon