Nå jakter Røed Ødegaard på Norges største meteoritt

Røed Ødegaard og Sannes koser seg med meteorittfunn på Grefsen

Mer i vente: Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne-Mette Sannes nøyer seg ikke med Norges nest største meteoritt. Med kart, kompass og og kunnskap om astronomiske eksplosjoner leter de seg frem til det som kan være enda større biter av en asteroide.

Nylig ble Norges nest største meteoritt funnet på Grefsen. Knut Jørgen Røed Ødegaard mener det må finnes flere i området.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.05.2012 kl 13:27

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne-Mette Sannes nøyer seg ikke med Norges nest største meteoritt. Med kart, kompass og og kunnskap om astronomiske eksplosjoner leter de seg frem til det som kan være enda større biter av en asteroide. FOTO: Foto: Privat

GREFSEN: - Ta med ekstra store soppkurver og kom dere ut!

Meteoritten på Grefsen får frem iveren i astronomen. Sammen med forfatter og hobbygeolog Anne-Mette Sannes er han i gang med undersøkelser av meteoritten, som ble funnet av turgåere i midten av mars.

Fra samme fall

Funnet er det tredje i Oslo på kort tid. Tidligere i år har det vært gjort funn på Ekeberg, i tillegg til steinen som falt gjennom taket i en kolonihage på Rodeløkka. Alle disse stammer fra samme sted. Ødegaard og Sannes forklarer:

- Meteoritter kommer fra asteroider som skumper inn i hverandre og går ut av bane. Når bitene eksploderer i atmosfæren faller de til jorden, vanligvis i elipseform. I dette tilfellet har de falt i en rett linje. Hvis det finnes flere meteoritter på aksen Grefsen-Rodeløkka er de mindre enn den som nå er funnet. Større steiner kan ligge lengre nord.

Meteoritten er like gammel som Jorden, cirka 4,5 milliarder år.

Sjelden vare

Den første meteoritten i Norge ble funnet i 1848, og siden er det bare gjort 14 nye funn. Sannes forteller at funn i bebygde strøk er ekstra uvanlig.

- De fleste meteoritter har blitt funnet i Antarktis og Sahara, sier hun.

1. mars observerte duoen en meteor over Oslo, og trodde først at funnet de nå har gjort stammet derfra. Undersøkelser har vist at dette funnet er eldre. Dermed er det flere romsteiner i vente for den som vil lete.

Ny kunnskap

Meteorittene som er funnet hittil i år stammer fra et asteroidebelte mellom Mars og Jupiter. Fremtidige undersøkelser vil kanskje aldri kunne vise nøyaktig hvor den kom fra. I så fall er det svært langt frem i tid.

Senere i år skal duoen til Valdres for å se etter nye meteoritter. Hobbygeologen Sannes gleder seg.

- Jeg har samlet på stein i mange år, men de er enda mer spennende med stein fra rommet, sier hun.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse