ANNONSE
Annonse

Nå kan du søke plass i Oslos mest miljøvennlige barnehage

Fem år etter brannen i Bråtenalleen barnehage, er den omsider bygget opp igjen. Men det nye bygget er noe ganske annet enn det gamle: Nå skal barnehagen blant annet produsere sin egen strøm.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.10.2017 kl 15:54

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

GREFSEN/LILLO: Før kommunevalget i 2015 lovte Tone Tellevik Dahl (Ap) at Bråtenalleen barnehage skulle gjenoppbygges dersom Arbeiderpartiet fikk byrådsmakt. Like før mandagens stortingsvalg viser byråden for oppvekst og kunnskap – og barnehager – frem et innfridd valgløfte.

– Bråtenalleen var den andre barnehagen jeg bestilte som byråd, og nå er den snart ferdig, sier barnehagebyråden fornøyd.

Det forrige byrådet mente det ikke var behov for denne barnehagen, men det er det. Vi kan ikke la kommunale tomter, som er regulert til barnehage, bli stående tomme, legger hun til.

Bråtenalleen barnehage, snart er den ferdig. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Allerede 2. oktober skal entreprenøren Hent avlevere det ferdige bygget, og i november flytter barna inn. Opp mot 100 barn vil få plass i den nye barnehagen, fordelt på åtte baser.

– Totalt har vi bygget 784 barnehageplasser i år, og ligger godt an mot valgløftet på 3000 plasser inneværende periode. Neste år blir et toppår, med over 1200 nye barnehageplasser. Takket være dyktige folk i Oslo kommune og hos entreprenørene, sier Tellevik Dahl.

Cirka én tredel av de nye barnehageplassene bygges av private aktører, resten er kommunale.

Starter opptaket

Opptaket til nye Bråtenalleen barnehage er nå i gang, via søknadsportalen til Oslo kommune (les mer her, ekstern lenke).

Den første søknaden er allerede registrert, opplyser Hege Cecilie Eikseth, seksjonssjef for Barnehagekontoret i Bydel Nordre Aker.

Så glad blir lokalpolitiker Bente M. Larsen av å se Bråtenalleen barnehage nesten ferdig, fem år etter brannen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Bydel Nordre Aker har god, men skjev, barnehagedekning. Da Bråtenalleen barnehage brant flyttet mange av barna til Tåsen, men det er et stykke unna. Bydelen er geografisk stor, og det er ikke så lett å reise på tvers i bydelen, sier Bente M. Larsen, gruppeleder for Arbeiderpartiet i bydelsutvalget.

– Med denne barnehagen får vi bedre dekket nærmiljøet, samtidig som det frigjør plass i barnehager andre steder, som kan serve andre områder, sier Tellevik Dahl.

Med hjelm og refleksvest får både byråden og lokalpolitikeren ta byggeplassen i nærmere øyesyn.

F.v.: Prosjektleder hos entreprenør Hent, Christian Valøy, lokalpolitiker Bente M. Larsen (Ap), byråd Tone Tellevik Dahl (Ap), HMS-leder Sara Breistøl og arbeidsleder Martin Lunke. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det er stort for bydelen at denne barnehagen snart er ferdig. Men enda mer gledelig er det for de familiene som har ventet på å få plass her, sier Larsen.

Plusshus

Ikke bare vil Bråtenalleen barnehage ha 50 prosent barnehagelærere, en egen gymsal, flere gode temarom, blant annet eget grovmotorikk-rom, og et uteområde som er tilrettelagt på naturtomt.

Den er også et plusshus over to etasjer. Taket, og deler av veggene, har solcellepanel. Barnehagen skal produsere sin egen strøm, og målet er at den skal produsere så mye at overskuddet skal kunne selges ut på strømnettet, opplyser prosjektleder Christian Valøy fra Hent entreprenør.

Bygget blir i tillegg sertifisert i henhold til miljøstandarden BREEAM-NOR, som stiller krav til hvilke bærekraftige resultater bygget oppnår, og ikke til de konkrete løsningene som brukes.

Lekeområdene er tilpasset tomten. Det har vært viktig for bydelen og kommunen i planleggingen av barnehagen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Bråtenalleen blir en av de første plusshubarnehagene som ferdigstilles i Oslo. Plusshus betyr at bygget, i tillegg til å produsere strøm ved hjelp av solenergi, har en godt isolert bygningskropp, effektiv belysning og ventilasjon. Det er boret 200 meter dype energibrønner som gir romoppvarming og delvis også varmt tappevann. Plusshus-definisjonen går ut på at bygget bruker mindre energi enn det produserer i løpet av levetiden.

– Nå bygger vi for fremtiden, og stiller høye miljøkrav ved bygging av nye skoler, barnehager og sykehjem. Oslo kommune skal være miljøledende. Til skolestart åpnet jeg nye Brynseng skole, som også er et plusshus-bygg, og nå står altså snart den første barnehagen ferdig. Den er en manifestasjon av byrådets visjon: Den er grønnere, varmere, skapende og gir plass, sier Tellevik Dahl.

Bråtenalleen barnehage. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse