ANNONSE
Annonse

Sjekk om du er med

Nå skal det sorteres

Disse posene må du lage plass til på kjøkkenet. Foto: Torkil Stavdal

Lær deg forskjellen på grønne og blå poser. 1. februar blir de første Nordre Aker-husstandene med på tidenes avfallsløft i Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.03.2010 kl 16:11

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDRE AKER: Du har sikkert sett den, informasjonskampanjen som med fargesterke ketchupflasker og bananskall forteller at «Mat er grønt. Plast er blått». De første osloborgerne startet sortering i fjor høst. Om få dager er det klart for neset pulje, og mange Nordre Aker-folk skal nå få bryne seg over søppeldunkene i heimen.

Finn plass i skapet

Fortsatt skal papp, papir og drikkekartonger skilles ut som før, og returpunktene for glass og metall emballasje står. Nytt er at matavfall og plast skal sorteres for seg, i henholdsvis grønne og blå plastposer. Restavfallet skal i en vanlig, vrengt handlepose, knytt med to knuter.

– Utfordringen for folk blir å få plass til dette på kjøkkenet sitt, sier prosjektleder for utvidet kildesortering i Renovasjonsetaten (REN), Bente Flygansvær.

Renovasjonsetaten har tro på at den nye ordningen vil fungere.

– Vi har store forventninger til Nordre Aker. De bor i et område med boliger som generelt er flinke til å kildesortere avfallet, sier kommunikasjonsrådgiver Cecilie Johansen.

– Over 90 prosent av all papp og papir blir gjenvunnet i Oslo, og gjenvinningsprosenten for glass og metall er også veldig god, selv om folk må ta det med seg til nærmeste returpunkt, sier Johnsen.

I Oslo går materialene i 30 prosent av avfallet inn i produksjon av nye produkter. Kommunen jobber mot et kretsløpsbasert avfallssystem, og innen 2014 skal andelen økes til 50 prosent. Plastemballasje, matavfall samt papir, papp og drikkekartong blir hentet av renovatørene, mens alt annet løst avfall skal ut av beholderen og leveres til gjenbruksstasjoner eller minigjenbruksstasjoner, som det nå kommer flere av.

Verdens største

Husholdningsavfallet fraktes til Haraldrud, som er verdens største anlegg med optisk avfallssortering i en by. Plasten i de blå posene fraktes til materialgjenvinning i Tyskland, mens matavfallet fraktes til et biogassanlegg. Foreløpig til Sverige, men om kort tid vil et anlegg stå klart på Romerike. Fra dette anlegget produseres det gjødsel til jordbruket, og biogass til drivstoff som både Oslos renovasjonsbiler og etter hvert også busser vil kunne gå på.

– Å sortere matavfallet kan gi en utvidet miljøgevinst. Sorterer du ikke matavfallet ditt, kommer ikke bussen, sier Johansen spøkefullt.

–Oslo, ingen sinke

– Tilbakemeldingene fra dem som har startet er stort sett bare positive, sier Flygansvær.

– Mange sier at «endelig begynner Oslo å kildesortere også». Men det er en myte at Oslo har vært en avfallssinke. Osloavfallet har blitt forbrent og omdannet til strøm og fjernvarme siden 1985. Nå blir vi enda mer miljøvennlige, sier hun.

For Nordre Akers del er det i denne omgangen Adresser på Nordberg og Korsvoll (nord for Carl Kjelsens vei), samt mindre områder på Brekke, Kjelsås, Lillo og Nordre Åsen (se egen adresseliste) som er med. Alle husstander får informasjon i flere omganger, sist en «startpakke» med blant annet blå og grønne poser til tre måneders forbruk. Påfyll av poser vil etter hvert bli tilgjengelig i nærbutikkene.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse