Nå skal useriøse renholdere tas

Driftsleder i Ren Pluss, Kadri Dervisi, mener de nye reglene vil være en fordel for dem som driver seriøst.

Arbeidstilsynet vil ulovlige renholdsarbeid til livs. Nå må alle firmaer registreres. - Veldig bra, sier driftsleder ved Ren Pluss, Kadri Dervisi.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.11.2012 kl 09:28

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Når de nye bestemmelsene trår i kraft skal alle renholdere bruke ID kort. Dette synes Neaiim Hassan er en god idé. Men han ser helst at kortet henger på en klype framfor en snor. - Da blir det gjerne i veien, sier han.

OSLO: Fra 1. september skal alle renholdsbedrifter registreres og godkjennes hos Arbeidstilsynet. Hovedhensikten er å hindre dårlige kår for renholdere, og å hundre sosial dumping.

- Det er bra, og en godkjenning gjør de seriøse aktørene synlig, sier driftsleder Kadri Dervisi.

Alle skal godkjennes

- Dette er noe vi har jobbet med i nesten fem år, forteller Vibeke Austad, avdelingsleder for godkjenningsenheten for renhold i Arbeidstilsynet.

Alle renholdsfirmaer må søke om godkjenning for virksomheten sin via Altinn. Her må det dokumenteres at bedriften har helsetjeneste, kontrakter og at ikke tjener mindre enn minstelønn.

I tillegg må det dokumenteres at alle de ansatte har oppholds- og arbeidstillatelse. Når firmaet blir godkjent, skal alle de ansatte få et ID-kort med bilde, utstedt fra Arbeidstilsynet.

- Jeg antar at det er 8000 virksomheter i dag, så det tar noe tid å behandle søknadene, sier Austad.

Lønner etter tariff

Kadri Dervisi har jobbet i Ren Pluss i 27 år. Han forteller at bedriften har omkring 400 ansatte, og at de vasker alle typer lokaler.

- Skoler, sykehus, kontorer. Alt mulig, sier Dervisi.

Han forteller at det er stor konkurranse, nettopp fordi mange renholdsfirmaer har betalt sine ansatte så dårlig.

- Men nå lønner de seriøse aktørene etter tariff. Dette er noe vi har jobbet for lenge, og når alle nå lønnes etter tariff blir konkurransen rettferdig, mener Dervisi.

- ID-kort er en god idé

I et kontorlokale på Aker Brygge vasker Neaiim Hassan. Han har vært i Ren Pluss i tolv år, og han jobber om lag fem til syv timer hver dag. At han snart må gå med ID-kort synes han er positivt.

- Vi har snakket litt om dette, og det er veldig god idé, sier han.

På kontoret vasker han, tørker støv, støvsuger og tar ut søpla.

- ID-kortet viser jo hvilket firma jeg er fra, og det er lettere å gjenkjenne meg, kommenterer Hassan.

Vil stoppe ulovlig arbeid

Arbeidstilsynet opplyser at bakgrunnen for de nye reglene er fordi mange arbeidstakere kommer fra land utenfor EØS, både i form av relativt nyankomne innvandrere, asylsøkere og migranter uten oppholds- eller arbeidstillatelse i Norge.

Arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa inngår også i bildet. I enkelte tilfeller ser Arbeidstilsynet tegn på kriminalitet utover svart og illegalt arbeid. Det er dette de nå vil til livs.

Tror «smarte» aktører kommer seg unna

Også i Servis1 blir de nye reglene tatt godt imot.

Daglig leder Atle Valland tror ID-kortene til arbeiderne kan være en måte å bidra til at det vil bli mindre av det svarte arbeidet. En annen fordel kan være at de seriøse firmaene blir foretrukket, framfor andre som jobber svart.

Likevel er han litt mer skeptisk til om loven vil bedre situasjonen for arbeidstakerne.

- Mulig det blir bedre, men dette kan sikkert omgås av de som er «smarte». De fleste private og mange firmaer aksepterer svart arbeid. Nettsider som formidler arbeidskraft flyter over av tilbud om svart arbeid. Men mange «seriøse» firmaer presser uansett arbeiderne til å akseptere altfor kort tid på arbeidet som skal utføres. Og om de nye reglene hjelper tror jeg ikke. Da må det bli bedre holdning hos dem som ønsker renhold «så billig som mulig» og ikke bryr seg om det at renhold også skal bedre arbeidsmiljøet for sine egne arbeidere, sier Valland.

LES ANDRE NYHETER FRA DITTOSLO.NO:

Jamil Syed vil hjelpe menn å bli bedre pappaer

Gikk berserk med brekkjern etter parkeringskrangel

Beslagla hasj til en verdi av 400.000 kroner

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse