Nå skjer det: Dyrere for mennesker og gratis for hunder

NYTT: Fra 31. januar blir flere billettyper dyrere, hunder får kjøre gratis hele døgnet, og du kan ikke lenger kjøpe enkeltbillett ombord på trikken. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

31. januar er en viktig dato å merke seg for alle som reiser kollektivt i Oslo.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Ruters priser, som gjelder fra 31. januar 2016.

OSLO: Og oss er det mange av. I 2014 ble det foretatt 319 millioner kollektivreiser med Ruter i Oslo og Akershus. Ruter foretar denne uken sin årlige prisjsutering, og det er litt av hvert å merke seg i 2016.

Billetter blir dyrere

For første gang på fire år økes prisene på forhåndskjøpte enkeltbilletter. Disse går opp med to kroner, fra 30 til 32 kroner (for voksne). Barne- og honnørbilletter justeres opp én krone, til 16 kroner. Enkeltbilletter kjøpt ombord endres ikke.

Månedskortprisen (30 dager) gjør et hopp på ti kroner for voksne (til 690 kroner), og fem kroner for barn/honnør (til 345 kroner). Bruker du 365-dagersbillett må du ut med 100 kroner ekstra (50 for barn/honnør) om du kjøper den etter 31. januar (nye priser: 6900 og 3450 kroner).

Studentkortet (30 dager) går opp fire kroner, til 414 kroner.

Prisene på 24-timers- og 7-dagersbilletter holdes uendret.

Hund blir gratis

I dag må du betale barnepris for hund du skal ha med på Ruters kollektivtilbud, uansett størrelse på hunden. Unntaket er førerhund for blinde, som reiser gratis.

Fra 31. januar endres imidlertid dette, og hunder vil fremover kunne reise gratis på alle Ruters linjer.

Sykkel er gratis å ta med utenom rushtiden, og i helgene. Ellers barnepris.

LES OGSÅ: Nå blir det dyrere å reise kollektivt. Men ikke for hunder

Slutt med billettkjøp på trikken

Ruters tall viser at det daglig er cirka 400 av 116.000 passasjerer som kjøper billett kontant om bord på trikken. Fordelt på antall daglige trikkeavganger, utgjør dette i snitt cirka én passasjer for hver tredje avgang, melder Ruter.

31. januar starter Ruter et en fire måneder lang testperiode, der det ikke lenger vil være mulig å kjøpe billetter ombord på trikken. Er resultatene positive er det mulighet for at ordningen blir permanent.

Bakgrunnen for dette er at de nye trikkene Ruter skal anskaffe sannsynligvis ikke vil ha mulighet for kjøp om bord, da trikkefører vil sitte mer skjermet enn i dag. Anbudsspesifikasjonene for fremtidens Oslo-trikker fullføres sommeren 2016.

LES OGSÅ: Nå blir det hett på Grefsenkollen! Tom Jones kommer til OverOslo-festivalen

Viktig inntekt

Billettinntektene utgjør rundt halvparten av Ruters totale inntekter, resten er tilskudd fra Oslo kommune og Akershus fylkeskommune. For å sikre et godt kollektivtilbud har Ruters styre en generell fullmakt til å øke billettprisene i tråd med rammene satt for prisvekst på kommunal tjenesteyting i statsbudsjettet. Prisøkningen totalt for Ruter i 2016 er innenfor rammen på 2,7 prosent.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse