ANNONSE
Annonse

Nå vet vi hva slags fugl dette er

Fuglen på Nordberg var en gullfasan. Den lever ikke vilt i Norge, men tåler nordisk klima godt.

Har du tips til saken? Send tips!

Sjeldent besøk hos Nordberg Tennisklubb i helgen. Vi ante ikke hva slags fugl det var, men det gjorde leserne.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.08.2016 kl 15:43

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDBERG: – Hvis den lever fritt i Norge, så blir jeg litt sjokkert, sa en av de unge tennisspillerne på Nordberg, da denne fuglen kom spankulerende på lørdag.

LES BAKGRUNNEN HER: Sjelden kar på besøk: – Hvis den lever fritt i Norge blir jeg sjokkert

Og det gjør den ikke. Da verken tennisspillerne eller redaksjonen i lokalavisen visste råd, spurte vi leserne. Og svar fikk vi.

– Ligner en gullfasan synes jeg. Tror ikke de lever fritt i Norge nei. Finnes der mon en fugleoppdretter i nærheten av Oslo? skriver Morten.

Og Rune bekrefter:

– Ja, dette er en rømt gullfasan. Den er vanlig blant fugleentusiaster, men er god til å stikke av i et uoppmerksomt øyeblikk.

Flere andre lesere kom til den samme konklusjonen, både på Nordre Aker Budstikkes Facebook-sider, og i kommentarfeltet i artikkelen.

Her kan du se videoen Nordberg Tennis la ut på sine nettsider:
(Artikkelen fortsetter under videoen)

Fra Kina, men lever i Storbritannia

Ifølge Wikipedia er gullfasan en fjellfugl fra sentral-Kina. Den ble imidlertid innført til Storbritannia, og hekker nå fritt i områdene Galloway sørvest i Skottland og East Anglia øst i England.

Arten trives særlig godt i yngre plantefelt av bartrær. Fuglen holder seg skjult og er ikke lett å oppdage. Den kan fly, men foretrekker å gå eller løpe på bakken, noe videoen fra Nordberg Tennisklubb viser.

Gullfasan forekommer ganske vanlig i fangenskap, så eksemplaret på Nordberg har trolig rømt hjemmefra. Hvor «hjem» er, og om den er tilbake nå, vites riktignok ikke. Den lot seg nemlig ikke fange på tennisbanen.

På nettstedet Prydfugler.no leser vi at hannen er 90-105 centimeter lang, der stjerten står for en tredjedel. Det er ikke bare utseende som tiltaler ved gullfasanen. Den er en livlig fasan og spiller gjerne fra tidlig vår, i perioden mars til juni.

Finnes i ulike mutasjoner

Slik kan gullfasanen også se ut. Foto: Jmhullot - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40373609

Eksemplaret fra tennisbanen er ikke like fargesprakende som dem vi finner bilde av på internett. Prydfugler.no har en mulig forklaring:

– Desverre er mange gullfasaner blitt krysset med diamantfasanen, mulige kjennetegn er føtter som ikke er helt gule, men gulgrå. Gullfasanen finnes i flere forskjellige mutasjoner.

  • Mørk gullfasan: hannen er mørkerød i brystet og hunnen er mørkere brun enn vanlig
  • Gul gullfasan: som navnet sier er den røde fargen erstattet med gult. Flere andre mutasjoner finnes også.

Gullfasanen er meget hardfør og tåler den nordiske vinteren godt, på sommeren er det viktig å skjerme den for kraftig sol, da den kan bli overopphetet.

Og vet du hvor denne gullfasanen hører hjemme, og om den har kommet seg dit, så fortell oss gjerne om det også!

LES OGSÅ: Trikkehallen på Grefsen jubilerer: Var «aldeles uhørt moderne»

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse