ANNONSE
Annonse

Når må du måke, og når må du løpe?

Husk å sikre deg selv forsvarlig når du måker taket. Foto: SINTEF Byggforsk

Den ser hvit og uskyldig ut, men kan påføre taket ditt store skader. Det skal ikke veldig mye snø til før du har vekten av en tankbil på taket.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.02.2010 kl 14:56

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: I løpet av de siste dagene har mange huseiere i Sør-Norge fått store snømengder på taket. Sterk vind har i tillegg gitt skjevfordeling mange steder, noe som kan være verre enn større mengder snø jevnt fordelt. Nærmer snødybden seg en halv meter, kan det fort bli en dyrekjøpt erfaring å unnlate å måke taket, melder Sintef Byggforsk i en pressemelding.

Det er nemlig et høyt antall bygninger i Norge som ikke oppfyller sikkerhetskravene som myndighetene nå stiller for nye bygg. Undersøkelser viser også at det ofte slurves med prosjekteringen ved ombygginger og tilbygg, noe som kan føre til katastrofal reduksjon i bæreevne.

Følg med på huset

Forskningsleder Vivian Meløysund ved Sintef Byggforsk ferdigstiller nå sin doktorgrad som omhandler klima og snølast på tak.

— Følg med på om det er endringer i huset. Når dører og vinduer går tregt, eller du kan se nedbøyninger eller andre endringer i huset, kan det være et varsel om at belastningen er betydelig. Noen ganger vil du også kunne høre knirk og smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde, sier Meløysund.

Når du måker taket bør det gjøres jevnt. Skjevbelastninger kan være mer kritisk enn en større, jevnt fordelt belastning. La det være igjen 10

—20 centimeter snø på taket, da det er lett å skade taktekkingen. Og ikke glem sikkerheten.

— Husk å sikre deg forsvarlig når du måker taket. Unngå i tillegg å lage renner på tvers av takfallet. Det kan føre til at store snømengder settes i bevegelse samtidig, sier Meløysund.

Tommelfingerregler

Sintef Byggforsk har i samarbeid med Statens bygningstekniske etat utarbeidet retningslinjer for når du bør vurdere å måke taket. Ut fra når huset ditt er bygd, kan man gi noen tommelfingerregler:

1949-1969: Kritisk snølast for lette takkonstruksjoner er 150 kg/m² (se tabell under for snødybde), mens tunge tak tåler noe mer.

1970-1979: Kritisk snølast er rundt 150 kg/m²

Etter 1979: Man kan anta at kritisk snølast på tak tilsvarer de snølastene på mark som er angitt i NS 3479 for hver kommune, dvs. vanligvis 150

—350 kg/m².

Kritisk snølast (kg/) ved ulike snøtyper og egenvekt

Gammel snø (300 kg/m³)

150 kg/m²: 0,5 m

250 kg/m²: 0,8 m

350 kg/m²: 1,2 m

Våt snø (400 kg/m³)

150 kg/m²: 0,4 m

250 kg/m²: 0,6 m

350 kg/m²: 0,9 m

Kilde: Sintef Byggforsk

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse