Når noen av de ansatte kan sprekke...

Medarbeiderne AS gir jobbsjanse til tidligere rusmisbrukere. FOTO: ALEX ASENSI

– For oss er det et viktig prinsipp at de som møter opp er ålreite og gjør en innsats. Og får den sjansen de fortjener, sier gründer Chris Klemmetvold, i Medarbeiderne AS.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.01.2016 kl 19:37

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Faktaboks - Medarbeiderne AS

Medarbeiderne AS er et idéelt selskap. Det innebærer tre ting.

  • Virksomheten styres etter en visjon om «at alle mennesker skal ha mulighet til verdig liv gjennom arbeid og selvrealisering». Selskapets virksomhet er begrenset til å ved hjelp av «forretningsmessige metoder skape muligheter for arbeid for grupper og enkeltmennesker som ellers ville hatt begrenset adgang til arbeidsmarkedet». Mer spesifikt skaper vi arbeidsplasser for tidligere rusavhengige.
  • Det er i vedtektene ikke gitt anledning til å ta ut utbytte på avkastning. I Medarbeiderne tilfaller alt overskudd virksomheten.
  • Innskutt aksjekapital og gjenværende eiendeler ved eventuell oppløsning skal tilfalle en organisasjon med tilsvarende formål. I Medarbeiderne er det vedtektsfestet at generalforsamlingen bestemmer dette formålet sammen med eventuelt vedtak om oppløsning.

Nåværende status pr. 1. desember 2015:

Vi lanserte fra mars 2014 tjenestene Lettvint Privat og Lettvint Bedrift med henting av pant, glass- og metallemballasje. Vi har 245 privatkunder og 5 bedriftskunder i Oslo. Selskapet har i dag ansatt tre tidligere rusavhengige i 15 % stilling hver og en daglig leder i 60 % stilling. Vi har statstilskudd fra Stortinget som dekker underskuddet i oppstartsårene, og har klare ambisjoner om å bli uavhengig av tilskudd i løpet av få år. Vi ser nå etter en daglig leder som kan løfte selskapet til nye høyder.

Kilde: www.medarbeiderne.no

OSLO/GREFSEN: «Medarbeiderne eksisterer for å gi tidligere rusavhengige den sjansen de fortjener. Hos oss rekrutteres folk basert på glimt i øyet, engasjement, talent og lojalitet. Ikke med bakgrunn i CV og mastergrader.» (Medarbeiderne AS)

Det ideelle selskapet henter glass- og metallemballasje fra bedrifter og husstander for å skape arbeidsplasser for tidligere rusavhengige. På sikt ønsker også selskapet å leie ut og formidle arbeidskraft.

LES OGSÅ: Mange utrolig naive foreldre der ute

– Sjansen de fortjener

– For oss er det et viktig prinsipp at de som møter opp, er ålreite og gjør en innsats. Og får den sjansen de fortjener, sier gründer Chris Klemmetvold, i Medarbeiderne AS.

De som jobber hos Medarbeiderne rekrutteres rett fra behandling og går inn i individuelle arbeidsavtaler med fast lønn fra første dag.

– Det å være medarbeider innebærer at man umiddelbart får reell og utstrakt tillit og ansvar samt deltagelse i et sosialt, rusfritt nettverk. Medarbeidere som ønsker det tilbys møter med arbeidsgivere som deler våre kjerneverdier. Medarbeidere kan selvfølgelig også velge å bli hos oss, ifølge Klemmetvold.

Se bildet større

Innsamling av glass og metallemballasje. FOTO: MEDARBEIDERNE AS

LES OGSÅ: Her kan du gå på ski

– Stadig fristelser

Som Jonas (26), nykter i snart ett år nå. For nå handler det også om å forsøke å finne fast jobb for Jonas, kanskje ta opp fag fra videregående, og få seg en utdannelse. Gjennom Medarbeiderne, har Jonas fått sjansen en ettermiddag og kveld i uken.

Se bildet større

Jonas (26) - tidligere rusmisbruker - er en av medarbeiderne. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

– Jeg var inne til jobbsamtale, og fikk 20 prosent stilling. Det er kjempehyggelige folk, og jeg trives veldig godt.

Han fortsetter:

– Jeg synes det går bra med tanke på å fortsette å være nykter. Det er stadig fristelser; jeg besøkte en tidligere kompis for kort tid siden, og der lå mye stoff fremme. Bare å forsyne seg. Men det gjorde jeg ikke, og det var en sykt deilig følelse av kontroll på at jeg ikke skal sprekke igjen, sier Jonas.

Kompiser – eller mangel på kompiser – kan være en stor utfordring for de som prøver å komme seg av rusen.

– Man må jo kutte hele miljøet man har vært i, så man sitter jo igjen uten venner. Men det skal nok ordne seg. Jeg har jo allerede noen nye folk som jeg kan være sammen med. Blant annet spiller jeg Gatefotball - med Vålerenga. Vi trener og spiller kamper sammen, det er veldig kult, og et veldig ålreit miljø å være i, sier Jonas.

LES OGSÅ: Hørt om Låkeberget Kafe? Drevet av Plomma - en stor og sterk mann

Se bildet større

Medarbeiderne AS henter glass og metallemballasje. FOTO: MEDARBEIDERNE AS

En helt vanlig gutt

Jonas var en helt vanlig gutt fra en vanlig familie på vestkanten. Han drev med både fotball og friidrett. Likevel, på ungdomsskolen ble fristelsen for stor til å prøve noe nytt og «spennende». Jonas var bare 14 år da han testet ut både alkohol og hasj.

– Vi røyket jo jevnlig hasj i skoletiden også. Det var ingen voksne som reagerte, eller «oppdaget» oss. De første som merket noe, var foreldrene mine. Da var jeg vel 16 år, forteller Jonas.

Som ser ut som en hvilken som helst sunn ung mann. Ingen umiddelbare tegn på at den unge mannen har ruset seg i mange år, hasjen ble etter hvert byttet ut med amfetamin – eller speed. Men så har også Jonas vært helt rusfri siden januar.

– Jeg så nok ikke så veldig godt ut for noen måneder siden. Jeg var mye tynnere og så skikkelig dratt ut. Nå har jeg lagt på meg mange kilo, trener mye og spiser godt.

LES OGSÅ: Sjekk her når de kommer og henter juletreet ditt

Dobbeltlivet

Jonas kom seg gjennom ungdomsskolen, og startet på videregående. Men etter hvert droppet han ut, og begynte i stedet å jobbe. Han flyttet også hjemmefra og inn i egen leilighet da han var 18 år. På dagtid var det butikkjobben som gjaldt, på kveldstid ble det mer og mer rus og festing.

– På et vis så kom jeg meg alltid på jobb i tide, og jeg likte jobben min i ferskvaredisken. Og det fungerte i flere år med dobbeltlivet, men jeg ruset med aldri på jobb. Men selvsagt ble jeg fryktelig sliten etterhvert. Vendepunktet kom da han over meg i ferskvareavdelingen sluttet, og butikksjefen ville at jeg skulle overta hans ansvar, forteller Jonas.

Som også prøvde å ta mer ansvar i jobben. Men etter en stund, så toppet alt seg. Jonas sa opp jobben. Da ble det ingen grenser festing og rusing, det var ingen jobb å stå opp til for 26-åringen.

– Det gikk i hundre helt frem til januar i år. Da fikk jeg beskjed om at min far var alvorlig syk. Det ble virkelig en vekker for meg. Jeg kom til at nok er nok, og bestilte time hos fastlegen for å få hjelp, forteller Jonas.

Systemet fungerer

Som er et bevis på at systemet også fungerer. Fastlegen fikk lagt Jonas inn på Aker sykehus, for avrusning. Etter noen måneder fikk han plass på Gaustad sykehus for videre behandling.

– Jeg kuttet rusen på dagen da jeg bestemte meg for at nok er nok. At jeg har vært heldig å så fort fått tilbud om behandlingsplass, tror jeg også har noe med å gjøre at jeg har vært veldig motivert til å snu livet mitt.

Jonas fortsetter:

– Gaustad sykehus og opplegget der er helt fantastisk. Mange unge ansatte på min egen alder, som jeg har mye å prate med om. Dagene ved Gaustad dreier seg også mye om mentalisering, altså tenke gjennom og snakke om hva jeg har gjort og gjør rett, og hva jeg har gjort galt og hva jeg eventuelt gjør galt, på veien tilbake til et helt nyktert liv, sier 26-åringen.

Opplegget ved Gaustad sykehus varte i seks måneder, og Jonas som nylig avsluttet behandlingen. Nå bor han i leilighetskompleks i sentrum, spesielt tilrettelagt og fulgt opp for tidligere rusmisbrukere på vei tilbake til samfunnet.

Da Nordre Aker budstikke treffer Jonas, er det kun dager til jul.

LES OGSÅ: Øivind fant flyvraket i Maridalen

Første nyktre på lenge

Se bildet større

Medarbeiderne AS henter glass- og metallemballasje. FOTO: MEDARBEIDERNE AS

– Det blir nok min første nyktre jul på flere år. Jeg har jo noe jobb gjennom Medarbeiderne, men jeg må jo prøve å få meg mer jobb også. Så hvis noen kan bruke meg – gjerne i butikk og i ferskvareavdelingen, så er jeg klar for et intervju. Jeg var faktisk veldig flink i jobben min, i de årene jeg jobbet for fullt, forteller Jonas, og legger til:

– Dessverre går det ikke så bra med faren min, så han vet jeg ikke hvor lenge vi har her. Men det er i hvert fall en liten trøst å vite at han vet at jeg nå er rusfri. Jeg er ferdig med mitt gamle liv, understreker Jonas.

I etterkant av intervjuet, og like før jul, døde faren til Jonas.

Chris Klemmetvold forteller at Medarbeiderne selvsagt tar en risiko ved å ansette tidligere rusmisbrukere.

LES OGSÅ: Astrid inviterer til 100-dagers trening - helt gratis!

Noen sprekker

– Noen av de vi ansetter kommer til å sprekke og vi forbedrer stadig rutinene våre for hvordan dette skal oppdages og handteres. Samtidig ønsker vi å holde fast ved at vi er en tillitsfull organisasjon. Livet er et lotteri og der noen har fått alt på sølvfat har andre hatt skikkelig uflaks. I Medarbeiderne er frivillige og ansatte av alle slag likemenn. Vi er alle medarbeidere.

Klemmetvold fortsetter:

– Mange av de tidligere rusmisbrukerne har et sterkt ønske om å kunne reetablere seg i samfunnet med et normalt liv. En veldig viktig del av det er å være i jobb. Mange ønsker derfor sterkt å kunne vise at de er i stand til å mestre en jobb og alt det dette innebærer, men de møtes av et system som ofte ikke gir dem noen reell sjanse til dette.

– NAV-tiltak og attføringsbedrifter gir ikke alltid tidligere rusavhengige den tilliten og det ansvaret de fortjener og trenger. Mange opplever dessverre å bli behandlet som narkomane heller enn som mennesker med rusbakgrunn.

Mer info om hvordan Medarbeiderne kan samle inn glass og metallemballasje for din bedrift på hjemmesiden deres.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse