– Nekt ungdommene å ha hjemme alene-fest

RISIKABELT: FAU-leder Nordberg ungdomsskole, Knut Olseng, råder foreldre til å ikke utsette sine ungdommer for risikoen det innebærer å være hjemme alene. Foto: Tone Berild Kristiansen

I november skrev vi om en ufrivillig hjemme-alene-fest på Tåsen. Dette er langt fra den eneste episoden i bydelen vår den siste tiden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.12.2005 kl 12:01

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Tåsen: "Dette kunne aldri ha skjedd hjemme hos meg", tenker du.

– Tull, sier Knut Olseng, FAU-leder ved Nordberg ungdomsskole.

– Opplysninger om hjemme alene-fester sprer seg som ild i tørt gress. Problemet er størst i aldersgruppen 15-17 år, her må foreldrene være ekstra på vakt. Mange har nærmest "spesialisert" seg på å komme på besøk til steder de har hørt er "foreldreløse", sier FAU-lederen.

– Vi som foreldre bør gjøre vårt for at ungene våre ikke utsettes for slike vanskelige situasjoner som fort kan komme ut av kontroll.

250 ungdommer på besøk

For en tid tilbake ble et hus mer eller mindre robbet for verdisaker i forbindelse med en hjemme-alene-fest som ble avholdt i bydelen. For noen uker siden ble en "hyggelig" hjemme-alene-fest som var ment for et fåtall, omgjort til fest med omtrent 250 ungdommer, fyll, bråk, naboklager og utrykning av fem politipatruljer. Hjemmet ble tømt for ungdommer, men vel ute på gaten barket to gjenger sammen med knuste flasker, og det ble en gedigen slåsskamp. Bataljen endte i blod og skader på kropp og klær.

Forholdsregler

– Vi kan ha mange grunner til å måtte eller ville reise bort et par dager eller bare en natt i forbindelse med en weekend og la våre tenåringer være alene hjemme. Hvis det er absolutt nødvendig, er det viktig å ta visse forholdsregler: Fremfor alt å nekte ungdommene å ha fest hjemme uten foreldrene til stede, heller finne anledninger når man selv er til stede, sier FAU-leder Knut Olseng.

– Foreldrene har her hovedansvaret, og de kan ikke regne med at politiet ordner opp i hjemme-alene-fester, påpeker avdelingssjef ved Forebyggende avdeling ved Majorstua politistasjon, politioverbetjent Dag Halgard.

– Skaff barnevakt!

– Reiser foreldrene bort, må det skaffes barnevakt, og en bør dessuten alliere seg med naboer, sier Halgard, som også ber foreldre være spesielt oppmerksomme rundt jule- og nyttårsballene på skolene.

– Dette er rusfrie arrangementer, og foreldre må følge godt med under eventuelle "vorspiel", råder Halgard.

Opplysninger om hjemme alene-fester sprer seg som ild i tørt gress

Knut Olseng

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse