Politiet setter inn nye tiltak

Nesten 4000 anmeldt for tagging i fjor

Stasjonssjef Bjørn Hansen ved Sentrum politistasjon og ruskengeneral Jan Hauger ser på tagging som forsøpling av byen. – Vi kommer til å ha et rapporteringssystem, forteller de. FOTO: LINE RUNDMO

Tagging er et utbredt problem i hovedstaden. Nå settes det inn ekstra tiltak for å få bukt med dette. Line Rundmo

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.11.2009 kl 12:56

OSLO: - Tagging har foregått siden helleristningens dager, spøker stasjonssjef Bjørn Hansen på Sentrum politistsasjon.

Fra spøk til alvor, tagging blir sett på som et stort samfunnsproblem. Det koster samfunnet minimum 80 millioner kroner årlig å fjerne tagging.

- Det er masse penger, som kunne vært brukt på noe positivt i stedet for, sier han.

Hansen forteller at det er nulltoleranse for tagging, og at det nå settes inn ekstra ressurser for å få bukt med problemet.

- Det har blitt ansatt to stykker som har som hovedoppgave å forebygge tagging. Vi vil fokusere på at vi ønsker å gjøre noe aktivt med taggeproblematikken.

Antitaggegruppe

Antall anmeldelser for skadeverk ved tagging/graffiti i hele Oslo politidistrikt var 3687 i 2008. Det er 1311 flere anmeldelser enn året før. Så langt i år ser det ut som om dette antallet kommer til å bli overskredet.

- Jeg tror aldri vi blir kvitt dette problemet, men vi vil prøve å begrense det mest mulig. Det som mange tror er en ungdommelig lek, er en samfunnsmessig stor kostnad, sier Hansen.

Han har vært stasjonssjef på Stovner politistasjon, der det tidligere var en antitaggegruppe. Den ble imidlertid nedlagt for fire - fem år siden, fordi antall anmeldelser på tagging gikk ned. Dessverre steg tallene igjen. I mellomtiden har Hansen byttet beite, og nå har politiet på ny satt i gang en innsats mot tagging og forsøpling av byen.

— Det ble en diskusjon om hvem som kunne ha ansvaret for den nye taggegruppa, og da meldte jeg at vi på Sentrum politistasjon kunne ta det, sier han.

Ingen status hos politiet

Hansen forteller at folk blir utrygge på steder med mye tagging, og at området framstår som mer lurvete. Dessuten har man sett flere episoder der taggerne har utøvd vold mot t-bane- ansatte, som har tatt dem på fersken i sin ugjerning.

- Vi ser på tagging som forsøpling av byen. Når det i tillegg er vold involvert, må vi ta affære, sier han.

- Meld dere inn!

I likhet med politimannen, ser ruskengeneral Jan Hauger på tagging og graffiti som forsøpling av byen.

- Nå organiserer vi oss for at vi skal få en renere og penere by. Vi jobber tverrfaglig og målrettet, sier han.

Hauger forteller om prosjektet "Stopp Tagging". De som vil kan melde gården sin inn i ordningen. Dette er en tjeneste som holder bygårder frie for tagging. Tilbudet er for gårdeiere, borettslag, boligsameier og andre som ønsker en fasade uten skjemmende tagging.

- Som abonnent på ordningen er du sikret at all tagging blir fjernet fra fasaden din innen 48 timer fra den er innrapportert, opplyser han.

Foreldre, ta ansvar!

Den tverrfaglige antitaggegruppen, som nå har sett dagens lys, samarbeider med ulike etater, blant annet Utdanningsetaten.

- Utdanningsetaten har sagt at den ønsker å ta tak i dette og at den må få det på agendaen, forteller ruskengeneralen.

- Samtidig må foreldrene begynne å ta mer ansvar for barna sine. De må følge med på hva ungene driver med når de for eksempel går ut med en ryggsekk kl 20 - 21 på kvelden, sier han.

Hansen mener at foreldrene må være obs hvis barna kommer hjem med spraymaling.

- Og hva gjør egentlig poden ute midt på natta, kan man spørre seg, repliserer han.

Hvilken framtid?

De forteller begge at tagging kan få store økonomiske konsekvenser, noe som foreldrene ofte ikke tenker på. Konsekvensen er at taggerne kan få erstatningskrav.

- Blir du tatt, får du i tillegg dette på rullebladet ditt, og det kan føre til at du får problemer med å komme inn i USA, sier Hansen.

Nå skal han og resten av Stopp Tagging-arbeidslaget hente inn fem års stillstand.

- Vi skal ta igjen det tapte!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon