Nesten 70.000 nye kvadratmeter til 6,8 milliarder kroner

Ikke noe småtteri, det nye bygget som er planlagt ved Blindern. FOTO: RATIO Arkitekter AS / CUBO AS

– Ett av de største løftene for bygg innen høyere utdanning og forskning, sier Kristin Vinje (H), på besøk på UiO onsdag, med blant annet kunnskapsministeren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.09.2017 kl 11:28

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

BLINDERN: Livsvitenskapsbygget ved UiO ble i Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning utpekt til ett av to prioriterte byggeprosjekter.

– Regjeringen foreslår en oppstartsbevilgning på 50 millioner kroner for byggeprosjektet i 2018, og innfrir dermed ett av de viktigste enkeltstående målene i langtidsplanen. Dette er en storstilt satsing: Bygget har en samlet kostnadsramme på 5,677 milliarder kroner, fra informasjon fra Kunnskapsdepartementet.

I tillegg kommer 1,141 milliarder til inventar og topp moderne vitenskapelig utstyr. Til sammen vel 6,8 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Nå har byråden bestemt seg for hva som skal skje videre med Skar leir

Se bildet større

FOTO: RATIO Arkitekter AS / CUBO AS

Forskning og utdanning av høy internasjonal kvalitet

– Med sine 67.000 kvadratmeter er dette et svært omfattende nybygg, som skal legge til rette for forskning og utdanning av høy internasjonal kvalitet, innenfor livsvitenskap, inkludert farmasi og kjemi. I tillegg et bygg som skal fremme vekst. Nybygget skal bidra til å utvikle et ledende tverrfaglig fagmiljø for forskning, utdanning og innovasjon i livsvitenskap og sikre Norge internasjonal konkurransekraft på området, videre fra Kunnskapsdepartemenet.

Se bildet større

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), direktør ved UiO, Gunn-Elin Aa. Bjørnboe, rektor Svein Stølen, og stortingsrepresentant Kristin Vinje (H) på besøke ved UiO onsdag. FOTO: KUNNSKAPSDEPARTEMENTET

Ett av de største løftene

Onsdag var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og stortingsrepresentant Kristin Vinje (H), på besøk ved UiO, og beskuet blant annet modellen av det nye bygget.

– Dette er strålende nyheter for Universitetet i Oslo, men også for hele nasjonen! Dette er ett av de største løftene for bygg innen høyere utdanning og forskning på lenge. Her skal studenter, forskere og næringsliv utvikle spennende ny kunnskap som blir viktig for verdiskaping og velferd i fremtiden, sier Vinje.

Se bildet større

FOTO: RATIO Arkitekter AS / CUBO AS

Ny jobb

Som også er medlem av utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

– Er det noe vi skal satse på fremover må det være kunnskapsutvikling, og det som går under begrepet livsvitenskap er en sentral del av det vi skal leve av i fremtiden, sier Vinje, selv lokal fra Korsvoll. Om ikke lenge får hun selv ny arbeidsplass – ved UiO.

– Jeg gleder meg stort over denne satsingen på alle måter, ikke minst gleder jeg meg til å jobbe videre med dette fra min nye stilling som visedekan ved Matnat-fakultetet ved UiO, 1. oktober, legger Vinje til.

Aftenposten har også omtalt saken, bygningen skal ligge mellom Athletica Domus, Ring 3 og Forskningsparken, og åpning av bygget er planlagt i 2023.

Til Aftenposten sier rektor Svein Stølen at dette skal bli en smeltedigel av fagmiljøer som skal samarbeide på nye måter.

I tillegg til at kunnskapsministeren bedyrer at budsjettlekkasjen ikke bare er valgflesk.

– Nei, det kommer nå fordi vi har lyst til å vise at vi innfrir løftene våre, sier Røe Isaksen til Aftenposten.

Det går også frem av samme sak at den totale kostnadsrammen for bygget er stipulert til svimlende 6,8 milliarder kroner.

Mer om bygget og planene

Bygget er 66700 kvadratmeter BTA. Det inneholder undervisning og forskning – Farmasøytisk og Kjemisk Institutt skal flyttes til nybygget.

Plan 1 og 2 (almenningen) har alle undervisningsarealene med auditorier, læringssenter, studentarealer, vrimlearealer, kantine osv i plan 1 og undervisningsrom / laboratorier for kjemi og farmasi i plan 2. plan 3 og 4, samt tårnene, inneholder en fordeling mellom forskningslaboratorier og kontorer.

Kilde: Ratio Arkitekter AS

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse