Nesten ingen selger Oslo-perlene

MARITIM IDYLL: Når en hytte i indre Oslo-fjord, som her på idylliske Nakholmen, en sjelden gang legges ut for salg, vekker det enorm interesse. Arkivfoto: Nils Skumsvoll

Nordmenn er fortsatt et hyttefolk, og hytteperlene blir stort sett værende i slekta i generasjoner.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

HYTTE-NORGE: Hyttemarkedet er langt smalere enn boligmarkedet. Og er du på utkikk etter en hytte i indre Oslo-fjord bør du ha god tålmodighet og fet lommebok. Det er nemlig ytterst sjelden noen av disse fritidsboligene legges ut på markedet.

- Oslofjorden er et område med ekstremt høyt prisnivå. Og det er veldig sjelden det omsettes noe. Det er dyrt langs hele Oslo-kysten, men særlig i indre Oslo-fjord er det nesten aldri noe på markedet, derfor blir det også vanskelig å snakke om snittpris her, sier Leif J. Laugen, nestleder Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

Følelser for hytta

I gjennomsnitt blir det solgt 10.000 boliger i året. To tredjedeler av disse er innenfor familie og venner. Meglere og advokater står for rundt 3.500 av hyttesalgene årlig, forteller Laugen.

- Folk har ofte et mer følelsesmessig forhold til hytta enn hjemmene sine. Mange har noen av sine beste opplevelser fra oppveksten på hytta, forteller Laugen. Men det er likevel en brukbar omsetning av hytter i Norge.

- I noen kommuner selges det mye hytter, i noen, som Oslo, selges det veldig få. Men siden midten av 90-tallet har det vært en klart økende interesse for fritidsboliger. Det har sammenheng med at folk har fått bedre økonomi. Men den tradisjonelle hytta har fått økende konkurranse av fritidsboliger i utlandet, sier Laugen.

Fjell og sjø

Det er store prisforskjeller også på hyttemarkedet, og du må regne med mye stivere pris for en hytte ved sjøen.

- Det er langt mer tomteareal å ta av på fjellet så prisene her har holdt seg stabile de siste årene. Gjennomsnittsprisen i fjor for en fjellhytte var rundt 1,8 millioner kroner, mens den mest kjøpte hytta var på rundt 1,4 millioner. Dette er nivået det har ligger på de siste 5-6 årene, sier Laugen og legger til:

- Ved sjøen er prisene mer variable. De fineste områdene er bygd ut, og det er ikke så mye som frigis. Derfor er det høyere prisnivå ved sjøen, nesten boligpris. Særlig i de mest attraktive områdene langs sørlandskysten, Kragerø, Telemarkskysten, også Vestfold, Tjøme, Sandefjord. I Østfold, og ved deler av Telemarkskysten, er det et mer folkelig prisnivå. Også i Hurumlandet er det mulig å gjøre noen gode kjøp. Men snittet for en hytte ved sjøen er ganske høyt, rundt 2,8 millioner kroner.

Hyttelandet

Leif Laugen er ikke i tvil om at nordmenn er et hyttefolk.

- Det er over 400.000 hytteenheter i Norge. Til sammenlikning er det rundt 2 millioner boenheter. Men standarden har blitt en helt annet. Mange har fritidsbolig som er mer komfortable enn boligen, avslutter Leif J. Laugen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse