"Den nye tallerkenhyllen": Nipsens revansj

PÅ BARNEROMMET: En settekasse er morsom for barna, som får oversikt over småleker og figurer. Og kanskje det blir lettere å holde orden? (Foto: Magnus Knutsen Bjørke)

Trodde du settekasser var en støvete 80-tallsgreie vi aldri kom til å se igjen? Tro om igjen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.06.2009 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

80-TALLSLEK: Settekasser i neonfarget pleksiglass fra neonliving.dk. Alle elementene er veldig 80-talls, men satt sammen på denne måten blir det helt 2009. Pris 799 danske kroner. (Foto: neonliving.dk)

Se bildet større

MEGA: Interiørstylist Christine Hærra rigger mega-settekasser av gamle vinkasser og skuffer. (Foto: Magnus Knutsen Bjørke)

Se bildet større

ORIGINAL: De mest etterspurte settekassene er de opprinnelige, som trykkeriene brukte til bokstaver. De skal se mest mulig slitt ut og ha spor av trykksverte.
(Foto: Magnus Knutsen Bjørke)

Se bildet større

PRAKTISK: Liggende settekasser er praktisk til oppbevaring av for eksempel sysaker. Her er interiørblogger Siv Grindvolls versjon. Se flere detaljer på hennes blogg liveterheeerlig.blogspot.com. (Foto: Siv Grindvoll)

Se bildet større

VRINSK: Med gavepapir som bare er stiftet i rammen rundt bakplaten, kan man enkelt skifte stil på settekassen. Se interiørbloggen kosenemine.blogspot.com for inspirasjon. (Foto: Gunvor Bjertnes)

Se bildet større

BOKSTAVER: Denne originale trykkerikassen ble brukt til bokstavtypen Platin Medium, og stammer fra 1800-tallet, antar eieren. (Foto: Magnus Knutsen Bjørke)

Se bildet større

RETROTAPET: Tapetserte bakplater er typisk for den moderne settekassen. Her er en frodig og barnevennlig versjon i retrotapet fra retrovilla.dk. Pris 1000 danske kroner. (Foto: retrovilla.dk)

"Et utstillingsvindu for ubrukelige miniatyrfigurer

— takk og lov for at minimalismen kom og reddet oss".

Slik fikk settekassen gjennomgå i serien "Ting vi ikke savner" på nrk.no fra 2002. Sju år senere er vi derimot gørrlei av rene flater og minimalistiske hus.

Nå er vi igjen sugne på nips blott til øyets lyst, og som en naturlig følge

— en settekasse å vise sakene fram i.

Hos alt fra designere og interiørbloggere til kule retrobutikker er settekasser nå "den nye tallerkenhyllen".

Loppis og bruktbutikk

Interiør- og kleskjeden Indiska har denne sesongen valgt å presentere seg med nettopp en settekasse på sin hjemmeside, og på diverse interiørdebattforum etterlyses det tips om utsalgssteder av settekassene.

Heldige er de som hadde vidsyn og mot nok til å spare på sin gamle fra barnerommet.'

— Det er bare et tidsspørsmål før vi kommer til å se settekasser i sortimentet til de store møbelbutikkene, tror interiørstylist Christine Hærra.

Foreløpig er bruktbutikker og loppemarkeder det beste tipset.

I pleksiglass

Etter snart to tiårs hvilepause har imidlertid settekassene gjenoppstått i en litt ny form. En typisk 2009-tallsvri er å gjøre noe ut av selve rammen og bakplatene.

Gjennom nettbutikken retrovilla.dk selger for eksempel den danske kunstneren Mette Helena Rasmussen fantasifulle og fargerike settekasser med retrotapet.

På diverse interiørblogger viser nevenyttige bloggere hvordan man enkelt kan gjøre dette selv.

Sjekk for eksempel ut kosenemine.blogspot.com, hvor en trehvit "80-tallskasse" helt skifter karakter ved hjelp av forskjellige typer gavepapir

— for eksempel jungeldyr, hester eller marimekko-blomster.

Papiret er ikke limt fast, men stiftet fast i bakplaten, og kan lett skiftes ut ved nye innfall.

Moderne versjoner

For enda mer moderne versjoner, sjekk ut de gjennomsiktige og neonfargede pleksiglass-settekassene til den danske nettbutikken neonliving.dk.

Og er de ikke moderne, bør settekassene helst være så gamle så mulig. Gjevest er originale settekasser fra trykkeriene

— opprinnelig ble jo settekassene brukt av trykkeriene til oppbevaring av bokstavstempler

— med trykksvertemerkene intakt.

— Noen av de opprinnelige furukassene fra 70-tallet begynner også å bli kule, fordi de har begynt å gulne, tipser Christine Hærra.

Store og liggende

En annen nyskapning er såkalte mega-settekasser, større bokser i ulik størrelse, for eksempel gamle vinkasser eller skuffer, som henges opp som en komposisjon på veggen.

Her får man plass til litt større ting, mega-settekassen kan også brukes som en liten bokhylle.

Hærra tror også vi vil se en mer praktisk bruk av settekassene under denne nye bølgen.

— Denne gangen kommer vi nok ikke til å gå ut for å kjøpe miniatyrting til settekassen. Jeg tror det blir mer bruksting.

— Settekassen er for eksempel fin til å vise fram parfymer og leppestifter på badet. Liggende er den super til å oppbevare smykker, sysaker eller lignende.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse