Nissan tror på elbilen

PÅ STRØM: Slik tenker Nissan seg en liten elbil kom kan parkeres på tvers samtidig som førerhuses dreies inn mot fortauet.

Nissan har klokkertro på den batteridrevne bilen. Men i masseproduksjon kommer den neppe før om fem år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.10.2007 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

BATTERIPAKKEN: Yorikoto Nakao med et flatpakket batterielement på tre kilo. 24 av dem gir 100 km rekkevidde på en småbil.

Se bildet større

VED LADESTASJONEN: En toseters Nissan ved ladestasjonen for elektriske biler.

TOKYO: Elektriske biler har eksistert siden bilen ble oppfunnet for 120 år siden. Men de siste tiårene har få, med unntak av norske Think, trodd på dem fordi batteriutviklingen nærmest har stått stille. Og særlig de store bilprodusentene har inntil nylig inntatt en svært negativ holdning til batteridrevne biler.

Men mobiltelefoner, bærbare PC-er og digitale kameraer har satt fart i batteriutviklingen. Ikke minst har produksjonsprisen på avanserte batterier sunket som en stein de siste årene. Dette, parret med stadig skjerpede miljøkrav, har fått bilprodusentene på nye tanker. Elbilen synes å være nærmere en bilforhandler nær deg enn noen gang.

Hos Nissan, Japans nest største bilutvikler, bekrefter Yorikoto Nakao at de vil sette i produksjon en elektrisk småbil allerede i 2010, men i første omgang bare for flåtesalg. Massesalg tror Nakao vil følge rett etter, og senest innen 2015. Dit er det faktisk ikke mer enn syv år. Ved å pakke batteriene med stor overplate har Nissan, sammen med det store japanske elektronikkonsernet NEC, klart å løse varmeproblemet som kan oppstå i litium-ion batterier. 24 av disse batteriene, med en enhetsvekt på tre kilo, gir 100 km rekkevidde. Batteripakken veier ikke særlig mer enn en full bensintank, og kan hurtiglades fra tomme til full ytelse på halvannen time. Nissan har også klart å komprimere elmotoren både i vekt og størrelse. Dette forbedrer yteevnen, bekrefter Daiki Tanaka, utvikler i Nissans elbildivisjon. Parallelt med utviklingen av elbilen, lanserer Nissan i 2010 hybride biler som et skritt på veien mot en mer miljøvennlig bilteknologi.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse