NIVA i Norges største forskningssenter

Nytt bygg: Slik skal det nye forskningsbygget se ut når det blir ferdig.

1. oktober flytter Norsk institutt for vannforskning (NIVA) fra Frysja. Ny adresse blir Norges største tverrfaglige forskningssenter for miljø og samfunn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.01.2006 kl 12:43

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Gleder seg: NIVAs informasjonssjef Bjørn Faafeng gleder seg til å flytte inn i Norges største forskningssenter.

Frysja: Forskningsparken (mellom Rikshospitalet og Universitetet) er et samlingssted for kompetanse og ressurser. Høsten 2006 vil også Norges største miljøforskningssenter - CIENS - være på plass. NIVA, som siden 1958 har utført forskning, undersøkelser, utviklingsarbeid og utredninger relatert til vann, blir en del av senteret.

Informasjonssjef - og forsker - hos NIVA, Bjørn Faafeng, legger ikke skjul på at de ansatte er stolte over å være med i CIENS.

– Dette blir både spennende og utfordrende. Vi skal under samme tak som flere andre tunge institutter. NIVA skal beholde sin egen identitet, men det er klart at det å dele hus med andre store forskningsaktører med nærliggende kompetanse, innbyr til mer tverrfaglig samarbeid, sier informasjonssjefen.

Miljø og samfunn

Faafeng kan fortelle at fremtidige samboere blir blant annet NIBR (Norsk inst. for by- og regionforskning), NINA (Norsk inst. for naturforskning), NILU (Norsk inst. for luftforskning), TØI (Transportøkonomisk inst.) og CICERO (Senter for klimaforskning). I tillegg flytter forskningsavdelingen til Meteorologisk institutt inn, sammen med en avdeling fra Institutt for geofag - Universitetet i Oslo.

– Byggets arkitektur legger også opp til samarbeid. Alle instituttene skal ha sin egen avdeling, men det blir også store fellesarealer. I tillegg er planen å ha et åpent område for publikum med informasjon om alle virksomhetene, sier Faafeng.

Han synes det er flott at senteret blir nabo til universitetet.

– Det vil helt sikkert føre til et enda nærere samarbeid med studentene, slik at instituttene også kan bli en bedre ressurs for fremtidige forskere, sier Faafeng.

14 000 kvadratmeter i rute

– Selve forskningssenteret blir på hele 14 000 kvadratmeter. Mer enn 500 ansatte skal jobbe i bygget, av disse har NIVA 150. Prislappen er ca. 270 millioner kroner, og ut- og innflytting starter 1. oktober.

Faafeng tror ikke det blir noen utsettelser.

– Vi har fått beskjed om at alt er i rute. Det blir litt av en flytteprosess. Vi har vært i dette bygget på Brekke i 25 år, og det er mye som skal pakkes og ryddes opp i. Men jeg har inntrykk av at alle gleder seg til å komme inn i Norges nye spennende forskningssenter, og det motiverer til flytting, sier en engasjert informasjonssjef hos NIVA.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse