Noen sprekere?

 

Tidligere denne måneden vant Grete Kleven (60) fra Kjelsås sin klasse i Grenserittet. Lørdag er det Birken som gjelder.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.08.2007 kl 09:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Kjelsås: Det er aldri for sent å begynne å trene. Grete Kleven (60) fra Kjelsås er et godt eksempel på at det ikke er noe vits i å slutte heller.

I årets 80 km lange Grenserittet – fra Strømstad til Halden – tråkket hun seg inn til seier i klassen for kvinner 60 – 64 år, på tiden 4.04. Lørdag sykler Grete Birken på hele 9 mil.

- Jeg er ikke helt fornøyd med egen gjennomføring av årets Grenseritt. Men det er klart jeg er kjempeglad for å vinne klassen min, sier hun.

Naturlig nok er det ikke så veldig mange deltagere med i klassene for kvinner mellom 60 og 70 år. Men tidene flere av disse spreke damene sykler inn til, er mer enn nok til å slå mange av de yngre konkurrentene helt ned i 20-års alderen.

Begynte med løping

Grete Kleven har bodd flere år i Nittedal, og det var der tobarnsmoren startet med løping.

- I den hektiske småbarnsperioden prioriterte jeg heller en løpetur når sjansen bød seg, fremfor husarbeid. Det burde flere kvinner gjøre: La støv være støv og kom dere ut i marka. Trening gir garantert overskudd. Psykisk sett er en tur i vakker skog og mark rene rekreasjonen.

- Dessuten forebygger trening belastningsskader ved stillesittende jobbing. Jeg tror helt sikkert treningen er en årsak til at jeg ikke har hatt skulder- og ryggplager som følge av typisk kontorjobbing, sier Grete, som til daglig arbeider som controller hos Siemens.

Etter hvert ble det mer og mer sykling, gjerne også til jobb i Oslo og hjem igjen til Nittedal.

- I starten måtte jeg stå opp fryktelig tidlig for å rekke jobben. Men etter hvert gikk det kjappere, ler Grete.

Bor i smørøyet

For noen år siden flyttet Grete med samboer til Sagadammen på Kjelsås.

- Å bo her er midt i smørøyet for tur og trening i marka. Men jeg sykler fortsatt ofte til jobben, som nå ligger på Økern, sier Grete.

Det er bare seks kilometer fra Kjelsås til Økern, og det blir i korteste laget for en så sprek 60-åring.

- Det skjer jo at jeg legger turen hjem fra jobb innom Nittedal!

Grete trener rundt fem ganger i uken. Ikke bare med sykling. Hun tar seg gjerne en løpetur innemellom, eller skitur om vinteren. I tillegg til styrketrening.

- Eller kanskje en tur på golfbanen. Det er trening det også.

Grete var med i Birken første gang i 1998. Og siden har rittet fra Rena til Lillehammer blitt en årlig begivenhet. Grete har også gjennomført Trippelen to ganger. Det er både årets Birkebeiner-renn, ritt og løp. Lillehammer - Oslo er også unnagjort.

Alvorlig syk

Men for et par år siden ble Grete alvorlig syk.

- I desember 2005 fant jeg en kul i brystet. Jeg følte meg ikke syk i det hele tatt, og det er klart det var tøft å få diagnosen brystkreft. Man blir jo først helt satt ut. Men så tenkte jeg at "søren heller – dette skal ikke få lov til å ta livet av meg". Mange overlever jo brystkreft. Det ble operasjon bare et par uker etter at jeg fant kulen. Jeg var heldig, og ble ikke veldig dårlig av cellegiftkuren i ukene etterpå. Derfor orket jeg å trene noe. Det tror jeg var med på å gjøre det lettere å komme gjennom sykdomsperioden. Både fysisk og psykisk, sier Grete som trosset cellegift og sykdom, og tradisjonen tro stilte i Birken høsten 2006.

- Jeg anbefaler alle som gjennomgår en kreftbehandling, hvis de orker, å komme seg ut i naturen. I tillegg kan det være bra å delta på noen av de tilbudene helsevesenet gir kreftsyke. Det er sosialt. Jeg gikk blant annet på sminkekurs. Det var et morsomt kurs, og det ble mye latter når alle deltakerne dro av parykkene eller luene. Der satt vi uten hår alle sammen!

I dag er Grete helt friskmeldt, og klar for lørdagens store styreprøve. Kan man glede seg til å sykle 9 harde mil over fjellet fra Rena til Lillehammer?

- Tja – jeg gru-gleder meg. Det er jo moro også, ler Grete som har Birkenpers på imponerende 4.01!

- Men det er jo noen år siden da.

- Den første mila er verst – bare oppover. Så ordner ting seg etter hvert. Men når jeg kommer i mål er jeg helt sikkert kjempesliten.

Oslo sykkelfestival

Men det er mer som skjer utover høsten.

- Få med at det er et ritt 16. september også - Oslo Sykkelfestival. Viktig at mange melder seg på. Inntektene går til Støtteforeningen for kreftsyke barn og Foreningen for brystkreftopererte, sier Grete som tråkker i vei på nok en treningstur innover vakre Maridalen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse