Nordberg-bronse på hjemmebane

Fremst fra venstre: Lars Furu Kjelsaas, Bendik Berntsen Øybø, Odd Martin Guttulsrud og Marianne Wold Haug. Bak fra venstre: Endre Larsplass, Joakim Misund, Hans Petter Taugul og Frode Urkedal. Foto: Anders Jørstad

Mens Nordberg ungdomsskole tok tredjeplass, havnet Engebråten på en sur fjerdeplass under nordisk ungdomsskolemesterskap i sjakk på Haraldsheim.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.09.2008 kl 11:23

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

DISEN: I helgen ble bordene i møtelokalet på Haraldsheim vandrerhjem fylt til randen av sjakkbrett da 28 sjakkspillere fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island stilte til dyst. Med fem runder og fire spillere på hvert lag, måtte det 60 individuelle kamper til for å utrope et vinnerlag.

Stille slag

Under innledningsrunden fredag var det duket for lokalderby mellom Nordberg ungdomsskole og Engebråten ungdomsskole. Men slaget om Nordre Aker – som gikk ekstremt stille for seg – endte med remis.

Lørdagen derimot startet godt for begge lagene. Mens Nordberg seiret over danskene fra Krikebakkeskolen, gjorde Engebråten det samme overfor svenskene fra Mälerhöydens skole. Men da Nordberg skulle hamre opp mot forhåndsfavorittene Rimaskoli skole fra Island, ble det et solid tap med sifrene 1-3. Engebråten fikk en ny remis i resultatblokken, denne gangen mot danskene.

Skjebnedag

Søndag kunne Engebråten fra sin foreløpige fjerdeplass hale innpå islendingenes ledelse da de to lagene møttes til dyst i den nest siste turneringsrunden. Men med et tap på sifrene 1-3 mot, var ikke gullplassering lenger innen rekkevidde. Og med ny remis mot finnene i siste runde, endte Engebråten til slutt på fjerdeplass.

Nordberg avsluttet turneringen med seier mot finnene og tap mot svenskene, noe som til slutt førte laget på tredjeplass.

Venner og fiender

På landsbasis er ungdomsskoleelevene fra Nordberg og Engebråten i norgestoppen i sin klasse, med henholdsvis førsteplass og andreplass fra NM tidligere i år. Men etter de tre dagene med stor tankevirksomhet på Haraldsheim, hadde de åtte sjakkspillerne ulike oppfatninger av egen innsats.

– I forhold til de forventningene jeg hadde, er jeg ikke helt fornøyd. Det burde ha gått bedre, mener Odd Martin Guttulsrud fra Nordberg.

Lagkameraten Lars Furu Kjelsaas skylder på mye uflaks, mens han spøkefullt tilføyer:

– Men vi ble bedre enn Engebråten, og det er jo det viktigste.

Potensielle sjakkmestere

Uvisst om han vil satse for fullt på sjakken, så spiller den høyest rangerte spilleren på Engebråten sjakk fordi det er gøy.

– Jeg synes det er en spennende sport. Den kan være veldig tidkrevende, men så får man en så god følelse når man til slutt slår motstanderen, forteller Frode Urkedal.

Marianne Wold Haug fra Nordberg er ikke bare den høyest rangerte spilleren på skolen sin, hun er også individuell norgesmester innen sin klasse. Til daglig går hun på sjakklinja ved Norges Toppidrettsgymnas, og om én måned drar hun til europamesterskapet i Montenegro.

– Jeg begynte å spille sjakk med faren min før jeg begynte på skolen, og jeg har drevet på med sjakk aktivt fra jeg gikk i 2.-klasse, forteller Marianne som håper at EM-deltakelsen resulterer i en høyre rating.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse