Oslo dyrt for ungdom: – Norge er en boligversting

SOSIOLOGI: Kjetil Rollness snakket på konferansen om ungdom og bolig i hovedstaden, forrige uke. FOTO: ANITA BAKK HENRIKSEN

De unge taper på boligmarkedet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.01.2009 kl 15:44

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: Sosiolog og samfunnsdebattant Kjetil Rolness var ikke nådig i sin beskrivelse av boligsituasjonen i Norge på Norsk Boligbyggelags Landsforbunds boligkonferanse i forrige uke:

– I de fleste land i Europa er det en menneskerett å ha bolig, mens i Norge har velferdsstaten langt på vei gitt fra seg ansvaret, uttalte han.

Daglig leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen, mener at å leie slik det er i dag er en risikosport, fordi det gir liten botrygghet.

– Det er helt klart et utleiers marked i dag med svake lover for leietaker. Systemet er helt klart tilpasset utleiernes behov,sier Aasen.

Dyrt

Snittpris for en utleieleilighet i Oslo er nå 9600 kroner i måneden, og Rolness er sikker i sin sak.

– Mens du flås av huseier, skal du spare til egen bolig, for eksempel et tre-roms oppussingsobjekt på Sagene til 2,2 millioner. Da behøver du ikke være arbeidsløs, lavtlønnet eller enslig for å miste motet. Selv med to vanlige inntekter kan et par i etableringsfasen snart glemme å kjøpe en noenlunde romslig leilighet måtelig sentralt i Oslo. Og noen prisnedgang kan de bare drømme om. Folk strømmer til hovedstaden, mens boligbyggingen sank med 31 prosent i fjor. Summen av tilbud, etterspørsel og fraværende boligpolitikk gir seg selv: Oslo er blitt byen med det store hjertet – for etablerte, velstående middelaldringer og deres boligarvinger, skrev Rolness i en spalte i Dagbladet 2008

Moderne boligpolitikk

Lars Aasen mener at det er tiltak som bør gjøres for å bedre situsajonen for unge som leier bolig.

– Det bør legges til rette for mer profesjonelle utleiere, og vi må få økt fokus på kommunenes rolle i boligsektoren. Det er kun 27 prosent offentlige, eller profesjonelle utleiere i Norge, noe som er helt ulikt andre vest-europeiske land, sier Aasen.

– Boligpreferansene har vært stabile de siste tretti årene, men det er en markant økning av ungdom i storbyene, og det vil bli meget trangt på leiemarkedet de kommende årene, sa Tore Johannesen, assisterende direktør i Norsk Boligbyggelags Landsforbund.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse