Ny hverdag for «Hyttekongen»

Megler Ole-Ivar Bjørkamo hos Poppe & Co forteller om et hyttemarked som lever, men har endret seg det siste året. Foto: Fredrik Eckhoff

- Mange tror hyttemarkedet er dødt, men det vil jeg avkrefte, sier Ole-Ivar Bjørkamo, megleren som etter jul har formidlet salg av 15 hytter, mot 35 i samme periode i fjor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.04.2009 kl 11:15

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

VIKA: Megleren Bjørkamo hos Poppe & Co har meglet hytter og fritidseiendommer i ni år og blir av noen rett og slett kalt «Hyttekongen». Han forteller om et marked som i tillegg til å ha kjølnet det siste året, også har ført til en litt annen hverdag for meglerne.

Mer tid til kjøperne

- Min dag går mest med til å snakke med kjøperne, sier Bjørkamo. Og der er han inne på en av de største endringene i en meglers jobb, i forhold til hvordan det er når markedet er på sitt heteste og eiendommene går unna nærmest før de er kommet på markedet.

Nå bruker eiendomsmeglerne mer tid på å pleie mulige kjøpere. Dessuten er det viktigere enn noen gang for meglerne å kjenne området eiendommene ligger i. For dem som megler hytte- og fritidseiendommer, gir det ekstra utfordringer, ettersom det megles eiendommer på steder som ligger både 20, 30 og 40 mil unna. Selv løser Bjørkamo denne oppgaven ofte slik:

- Jeg farter mye rundt og tar gjerne med familien og bor i visningshyttene. Jeg kombinerer dette med visninger, sier Bjørkamo. Slik blir han kjent med områdets fasiliteter, både styrker og svakheter, og han har da et best mulig grunnlag for å hjelpe kjøperen til å foreta et riktig valg.

Er bunnen nådd?

- Er det mange potensielle kjøpere der ute nå? Eller sitter de fleste på gjerdet og venter på at prisbunnen skal nås?

- Jeg får henvendelser fra tre-fire kjøpere hver eneste dag. Det er mange som har råd til å kjøpe seg hytte, men det fins en redsel for å kjøpe når mange fremdeles frykter ytterligere fall i markedet, at bunnen ikke er nådd.

- Mener du selv at bunnen er nådd?

- Ja, det føler jeg at den er nå. Mange hytter har vært overpriset tidligere, men det er ikke slik nå lenger.

- Hvor ønsker folk å kjøpe hytter for tiden, når vi snakker om hytter på fjellet? Er det veldig viktig bo midt i smørøyet, å ha gangavstand til nærmeste butikk, pub eller skianlegg?

- Nei, slett ikke. Mange etterspør gjerne hytter som ligger litt unna tettstedene, for eksempel 20-30 minutters kjøring unna, sier megleren. Han tror grunnen er at man gjerne kjøper hytte for å ha et sted hvor man kan finne roen og tilbringe tid med familien.

Utedassens uvenner

- Hva med de gode, gammeldagse hyttene, de som kan skilte med utedass, sisternevann, parafinlamper? Er de etterspurt?

- Nei, de er egentlig ikke det... Folk vil gjerne ha det komfortabelt. De vil ha god plass, slik at barna også har hvert sitt soverom, og de ønsker gode fasiliteter, avtale om brøyting frem til hytta og vaktmestertjenester, sier Bjørkamo. Han legger til at de tradisjonelle, gammeldagse hyttene gjerne kan være populære i foreldregenerasjonen, men at foreldre gjerne liker at barna har lyst til å være med også...

Avstand til hytta er også viktig, kanskje enda viktigere i en tid da det ikke er fullt så enkelt å ta fredagen fri for å stikke til hytta.

- Folk setter stor pris på å kunne unngå altfor mye kø og ikke bruke mange timer til hytta. Ekstra praktisk er det om den lokale butikkene har fylt kjøleskapet med ferske varer til man kommer opp fredag kveld, sier Bjørkamo.

- Så det er noen som utfører slike tjenester også?

- Ja, og det koster gjerne ikke så mye heller, sier han.

Folk vil gjerne ha det komfortabelt

Ole-Ivar Bjørkamo, megler

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse