Ny kamp mot «drop outs» i videregående

Bård Vegard Solhjell hilser på representanter for forsamlingen under pressekonferansen på Sogn fredag. Foto: Linn Kongsli Lundervold

Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell benyttet fredag Sogn videregående til å annonsere kampen mot frafall i videregående skoler.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.06.2009 kl 14:55

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell møter elever ved Sogn videregående. Foto: Linn Kongsli Lundervold

SOGN: - Det er ikke hver dag det stresser folk inn her på Sogn skole, rett fra statsråd, med dress og gult slips, sa kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell (SV).

Fredag presenterte han stortingsmeldingen «Utdanningslinja» på Sogn videregående skole.

- Skaper sosial ulikhet

Solhjell fremhevet på pressekonferansen at det store frafallet i videregående skole er en av de faktorene som skaper størst sosial ulikhet, og annonserte nye grep for å gå løs på denne utfordringen.

- I fremtiden vil det å falle utenfor utdanningssystemet være like alvorlig som å falle utenfor arbeidslivet, sa han.

Fokus på praksis

Kunnskapsministeren ønsker blant annet mer praksis i yrkesrettet utdanning. Han beskrev en forsøksordning som har vært utført i Vestfold og Rogaland, hvor elever har muligheten til å ta et praksisbrev etter to år i yrkesutdanning. Deretter kan de bygge videre på dette, og etter ytterligere to år ta fagbrev. Solhjell ønsker nå å videreføre denne ordningen, som blant annet gjør at elevene får mulighet til å tilbringe mer tid ute i bedrift.

- Ordningen vil ikke være søkbar, men vi vil heller prøve å se hvem som kan ha ekstra utbytte av et slikt brev, sa statsråden.

Han ønsker også tettere oppfølging av elever som står i fare for å droppe ut av skolen.

Sliter med frafall

- Sogn sliter med veldig mange av disse utfordringene, blant annet høyt frafall. I tillegg er det en god skole, som vi vet at gjør mye innenfor de tenkningene vi vil spre andre steder, sa Solhjell, som begrunnelse for valg av arena for pressekonferansen.

I tillegg til grepene i den videregående skolen, varsler stortingsmeldingen at det vil opprettes en prøveordning med et nytt praktisk valgfag i ungdomsskolen, det såkalte arbeidslivsfaget. Solhjell fremhevet også viktigheten av å ta tak i de voksne som mangler grunnleggende ferdigheter og kompetanse. I tillegg er det et ønske om å se på mer praksis innenfor høyere utdanning. Lovfestet rett til lærlingplass kunne kunnskapsministeren derimot ikke love i denne omgang.

Sterkere skille

Leder av Elevorganisasjonen, Håvard Vederhus fra Kjelsås, syntes mange av grepene var spennende, men er generelt skeptisk til innføringen av det nye arbeidslivsvalgfaget i ungdomsskolen.

- Problemet er at alle fagene er for teoretiske, og det skilles for skarpt mellom praktiske og teoretiske fag. Et nytt fag vil ikke bygge ned dette skillet, sa Vederhus.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse