Ny kamp mot «drop outs» i videregående

Bård Vegard Solhjell hilser på representanter for forsamlingen under pressekonferansen på Sogn fredag. Foto: Linn Kongsli Lundervold

Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell benyttet fredag Sogn videregående til å annonsere kampen mot frafall i videregående skoler.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.06.2009 kl 14:55

SOGN: - Det er ikke hver dag det stresser folk inn her på Sogn skole, rett fra statsråd, med dress og gult slips, sa kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell (SV).

Fredag presenterte han stortingsmeldingen «Utdanningslinja» på Sogn videregående skole.

- Skaper sosial ulikhet

Solhjell fremhevet på pressekonferansen at det store frafallet i videregående skole er en av de faktorene som skaper størst sosial ulikhet, og annonserte nye grep for å gå løs på denne utfordringen.

- I fremtiden vil det å falle utenfor utdanningssystemet være like alvorlig som å falle utenfor arbeidslivet, sa han.

Fokus på praksis

Kunnskapsministeren ønsker blant annet mer praksis i yrkesrettet utdanning. Han beskrev en forsøksordning som har vært utført i Vestfold og Rogaland, hvor elever har muligheten til å ta et praksisbrev etter to år i yrkesutdanning. Deretter kan de bygge videre på dette, og etter ytterligere to år ta fagbrev. Solhjell ønsker nå å videreføre denne ordningen, som blant annet gjør at elevene får mulighet til å tilbringe mer tid ute i bedrift.

- Ordningen vil ikke være søkbar, men vi vil heller prøve å se hvem som kan ha ekstra utbytte av et slikt brev, sa statsråden.

Han ønsker også tettere oppfølging av elever som står i fare for å droppe ut av skolen.

Sliter med frafall

- Sogn sliter med veldig mange av disse utfordringene, blant annet høyt frafall. I tillegg er det en god skole, som vi vet at gjør mye innenfor de tenkningene vi vil spre andre steder, sa Solhjell, som begrunnelse for valg av arena for pressekonferansen.

I tillegg til grepene i den videregående skolen, varsler stortingsmeldingen at det vil opprettes en prøveordning med et nytt praktisk valgfag i ungdomsskolen, det såkalte arbeidslivsfaget. Solhjell fremhevet også viktigheten av å ta tak i de voksne som mangler grunnleggende ferdigheter og kompetanse. I tillegg er det et ønske om å se på mer praksis innenfor høyere utdanning. Lovfestet rett til lærlingplass kunne kunnskapsministeren derimot ikke love i denne omgang.

Sterkere skille

Leder av Elevorganisasjonen, Håvard Vederhus fra Kjelsås, syntes mange av grepene var spennende, men er generelt skeptisk til innføringen av det nye arbeidslivsvalgfaget i ungdomsskolen.

- Problemet er at alle fagene er for teoretiske, og det skilles for skarpt mellom praktiske og teoretiske fag. Et nytt fag vil ikke bygge ned dette skillet, sa Vederhus.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon