Ny restaurant i Parkveien

Peruansk kjøkken tar matveien til Oslo

Rodrigo Belda er fra Chile og har vært med å starte tre Delicatessen-restauranter i Oslo. Nå åpner han og kompanjongene peruansk spisested og bar i Parkveien 64, Aymara. FOTO: Lars Weimoth

I Peru er det visstnok vel så populært å bli kokk som fotballspiller.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.10.2014 kl 14:32

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

SENTRUM: Rodrigo Belda fra Delicatessen bringer nå det fremadstormende peruanske kjøkkenet til Oslo når Aymara åpner 4. november.

 

Smak av Andesfjellene

Restaurantnavnet er lånt fra en Inka-stamme med tilhold i Andesfjellene, i et område der landene Chile, Argentina, Peru og Bolivia forenes.

Det latinamerikanske kjøkken er i vinden, og i tillegg til Aymara åpner også Piscoteket i Badstugata og Brazil Churrascaria i Møllergata dørene i høst.

Rodrigo Belda bor på Godlia, og er fra Chile. Kompanjongene i Delicatessen Holding har sagt stopp for flere restauranter med spanske tapas i Oslo, men Belda ville gjøre noe fra sin kant av verden.

- Peru ligger lenger framme på mat enn de fleste. Det er kjempekult med Piscoteket og alle som fremmer det latinamerikanske kjøkken. I New York, London og Spania er dette den «hotteste» mattrenden nå, sier kokken og gründeren.

Syre, sødme og chili

På Aymara i Parkveien 64 vil kjøkkensjef Kim Daniel Aronsen (Palace Grill og Oro), restaurantsjef Michael Buttrey (Delicatessen, Løkka) inneha ledelsen og servere opptil 90 spisegjester pluss bargjester. I helgesvingen stenger stedet klokka 01. Lokalene ligger rett nedenfor Fauna og Alex Sushi. 

Det peruanske kjøkkenet kjennetegnes av proteinrik mat og mye fisk. Ceviche er en signaturrett. Inspirasjonen ligger faktisk tett på land som Japan og Kina. Landet er frodig og har masse jungel. Det gir en råvarefordel. Blant annet importeres krydder, mais og chili direkte fra Peru, forklarer Belda.

- Maisen har lite sødme og chilien er mer aromatisk enn de typene du får i butikkene her. Maten har mye syre, sødme og chili, og kokkene er ikke redde for å dra på i smakene, sier han mens håndverkerne skrur opp skilt og legger planer og gulv i Parkveien. 

Oslo spesialiseres

Det er mange nykommere og spesialiserte matkonsepter i hovedstaden nå. Rodrigo Belda er positiv til framtiden og dreiningene i bransjen. 

- Jeg synes det er mye bra nå. Flere seriøse aktører og bedre konsepter: bistroer, øl, og mat fra spesifikke land og regioner. Det blir færre steder som har «litt av alt». Det kan også se ut som flere har bedre økonomistyring og får sunn økonomi i stedene sine.

- I Peru er det like populært å være kokk som stjernespiller i fotball, sier han før han haster videre til prøvesmaking og gjestespill på Aker Brygge. Av mat fra Peru, selvfølgelig.

 

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse