Nygårdsdalen

Nydalsbyen: Nydalsveien omgis av moderne bygg, men har historie tilbake til 1919. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nydalen har gjennomgått store forandringer på 150 år. Nydalsveien har vært der i ca. 100 av dem.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.02.2008 kl 13:37

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NYDALEN: Nydalsveien er hovedferdselsåren i Nydalen, der den svinger seg mellom bebyggelsen fra Maridalsveien, over Gullhaug bru, og til Sandakerveien.

Lang historie

Selv om dagens Nydalsbebyggelse er av nyere dato, ble veien anlagt allerede i 1919, og gikk da inne på Christiania Spigerverks fabrikkområde.

Navnet Nydalen er ifølge Oslo Byleksikon en kortform for Nygårdsdalen, oppkalt etter gården Nygård (i middelalderen kalt Fallandalen – "dalen med fossefallene").

Nydalen var frem til midten av 1800-tallet skogvokst, men med noen sagbruk og gårdene Lillo og Nygård. Tekstilfabrikken Nydalens Compagnie ble etablert i 1845-46 og Christiania Spigerverk i 1853, og dalen ble et lite industrisamfunn utenfor byen, med store mengder boliger langs Maridalsveien, Sandakerveien og på Lillo. I 1900 ble Gjøvikbanen lagt gjennom Nydalen, med egen stasjon.

Store forandringer

På 1980- og 90-tallet skjedde det store forandringer i Nydalen. "Nydalsbyen" har blitt betegnelsen på området der forretnings- og næringsbygg har skutt frem. Hotell, restauranter, Bokklubbene, Riksteateret og -konsertene, IT-bedrifter og TV2- og NRK-studioer kan nevnes.

I Nydalsveien 33 ligger Torgbyen med Nydalen T-bane, som åpnet i 2003, og Radisson SAS-hotellet. I samme adresse finner man også bydelsadministrasjonen, hvor de har holdt til siden bydelsreformen i 2004. 1. mars flytter de forøvrig inn i nummer 21, på den andre siden av Akerselvas bredder.

I nummer 37 ligger Handelshøyskolen BI, og i den andre enden av veien, i nummer 15-17, kan økonomistudentene slukke tørsten i Studentenes Hus.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse