Nytt Ullevål-tårn er en av tre arkitekturfinalister

Ullevål Tårn er en av tre finalister til Oslo bys arkitekturpris. FOTO: Oh Shots Lighthouse Works/Plan- og bygningsetaten

Et utendørs treningsanlegg, et rehabilitert og modernisert, nesten 100 år gammelt kontorbygg og et nyboligprosjekt er årets finalister i kampen om vinne Oslo bys arkitekturpris i 2016.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.09.2016 kl 09:42

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Faktaboks: Oslo bys arkitekturpris

  • Med Oslo bys arkitekturpris vil Oslo kommune hedre ny og god arkitektur som er et tilskudd til Oslo by og dens utvikling. Bygg eller landskapsarkitektur som er nyskapende og fremragende, og som har høy kvalitet på konsept og gjennomføring kan vinne prisen.
  • Oslo bys arkitekturpris kan gis til alle typer byggverk og anlegg innenfor bygrensen.
  • Prisen ble opprettet av bystyret i 2000 og utdelt første gang to år senere. Fra 2002 til 2009 hadde Oslo bys arkitekturpris et årlig tema. Fra 2010 ble prisen åpen for alle nye bygg og landskapsanlegg.
  • Målet med prisen er å stimulere til økt interesse for arkitektur og byutvikling i Oslo, samt vise frem den nyeste og beste Oslo-arkitekturen.
  • Prisen består av en plakett, som gis til byggherren og skal festes på byggverket, diplomer, samt et beløp på kr 50 000 til arkitekten. Inntil to nominerte prosjekter kan gis hedrende omtale. Alle får diplomer.
  • Alle kan foreslå prosjekter til prisen. Plan- og bygningsetaten er sekretariat for prisen og mottar forslagene. Forslagene vurderes av Rådet for byarkitektur. Rådet nominerer inntil tre kandidater for byutviklingskomiteen, som avgir innstilling til forretningsutvalget i Oslo kommune.
  • Siden 2013 har utvalgte kandidater til prisen blitt utstilt på Rådhusplassen.
  • Vinneren offentliggjøres når prisen deles ut av ordføreren i Oslo rådhus i oktober.
  • Prisutdelingen er åpen for publikum, og det blir faglige innlegg, presentasjoner av finalistene og vi får høre juryens vurdering av årets kandidater.

Kilde: Plan- og bygningsetaten

OSLO: – Årets tre finalister er både i form og innhold veldig ulike prosjekter. Til felles har de en sterk og stedtilpasset arkitektur som bidrar til å gi nye kvaliteter til byen, samtidig som de har høy arkitektonisk kvalitet i seg selv. Det er spennende, sier Ellen S. de Vibe, direktør i Plan- og bygningsetaten, på Oslo kommunes nettsider.

Se bildet større

Ellen S. de Vibe, etatsdirektør i Plan- og bygningsetaten. FOTO: PLAN- OG BYGNINGSETATEN

Det er et stort spenn i hvilke typer prosjekter som i år har kjempet om Oslo bys arkitekturpris. 30 prosjekter ble foreslått, 25 kandidater ble deretter silt ut til utstilling på Rådhusplassen og tre prosjekter har nå gått videre til finalen.

Vinneren kåres i Oslo rådhus 13. oktober 2016.

– Årets priskandidater er prosjekter som alle innehar tydelige ideer og konsepter, elementer av innovasjon og er håndverksmessig svært godt gjennomført, sier Ellen Hellsten, leder av Rådet for byarkitektur siden 2015.

LES OGSÅ: Du store alpakka! Rekord på Myrerjordet Grand Prix!

Unike leiligheter

En av de 25 kandidatene, som nå har gått videre som én av tre finalister, er lokal i Nordre Aker. Det er Ullevål tårn, som ligger helt på bydelsgrensa mellom Ullevål Hageby og Ullevål sykehus, og har adresse Nedre Ullevål 5.

Ullevål tårn er åtte etasjer høyt, og ble ferdigstil med 32 leiligheter sommeren 2015. Det er Code Arkitektur som har tegnet bygget.

På prosjektets nettsider står det blant annet dette: «Hver leilighet blir unik – og ingen av dem vil være identisk med noen av de andre leilighetene. Det samme gjelder etasjene, hver etasje blir utformet på en annen måte enn de øvrige etasjene.»

Her er alle tre finalistene:

Se bildet større

Finalist Oslo bys arkitekturpris 2016: Ullevål tårn. FOTO: Oh Shots Lighthouse Works

Ullevål tårn

En høyreist, trekledd fasade med store vindusbånd og karakteristiske balkonger kjennetegner denne nye boligblokken vest for Ullevål sykehus. «Tårnet» representerer et arkitektonisk friskt pust i et etablert blokkmiljø fra 50- og 60-tallet. Les mer om kandidaten her.

Se bildet større

Finalist Oslo bys arkitekturpris 2016: Ammerudgymmen. FOTO: ARNE B. LANGLEITE

Ammerudgymmen

På en resttomt langs t-banelinja er det bygget et utendørs treningsanlegg, som samtidig har blitt et uformelt møtested og en lokal arena for lek og kreativitet. Gjennom et medvirkningsprosjekt har beboerne i nærmiljøet vært involvert i utviklingen av tomta. Les mer om kandidaten her.

Se bildet større

Finalist Oslo bys arkitekturpris 2016: Bygdøy allé 4. FOTO: ROBERTO DI TRIANI

Bygøy Allé 4

Framgården fra 1921 har gjennomgått en omfattende rehabilitering og modernisering. Mens fasaden fremstår som nærmest uendret, er det gjort store grep innvendig. Det opprinnelige overlyset er reetablert og fører dagslyset ned fra loft til kjeller gjennom nye åpninger i etasjedekkene. Les mer om kandidaten her.

LES OGSÅ: Kan ikke fortettes her: Stor usikkerhet om hvordan stor, unik tomt på Ullevål kan utvikles. Den er nå til salgs

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse