ANNONSE
Annonse

Oda og Thea fikk med politiet på fartsmåling langs skoleveien

Jentene har nemlig kastet seg ut i forskerkonkurransen «Hvorfor det?». Og hvorfor har vi fartshumper - gjør det nytten som fartsbremser?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.11.2017 kl 21:42

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

KORSVOLL: I fjor var det konkurranse og utstilling på Korsvoll skole, og det er det i år igjen, søndag 26. november.

Virker de?

Oda Berge-Røkenes og Thea Kvarv Lillebo er 11 år, og elever ved Korsvoll skole. Jentene bestemte seg for at i år skulle de forske på om fartshumper virkelig gjelder, altså kjører folk sakte nok der det er fartshumper - virker de?

- Det ville vi finne ut av. Først spurte vi Statens Vegvesen om vi kanskje kunne få låne fartsmålingsutstyr, til å bruke her i Peder Ankers vei - forbi skolen vår. Vegvesenet fortalte at de ikke hadde noe sånt utstyr å låne ut, og forslo at vi skulle spørre trafikkpolitiet, forteller Oda og Thea til lokalavisa.

Politiet stilte

Det gjorde jentene. Og noen dager senere så sto politimannen der, på Korsvoll. Daniel Vangen fra Trafikkorpset ved Oslo Politidistrikt, med fartsmålingsutstyr og motorsykkel.

- Han var skikkelig grei og hyggelig, og var her i nesten to timer sammen med oss. Vi målte 20 biler i to forskjellige gjennomsnittsmålinger. Et strekk uten fartshump, og et strekk med fartshump. For å sammenligne disse to.

Oda fortsetter.

- Vi fant i hvertfall ut at mange kjører alt for fort, forbi skolen her. Daniel måtte også stoppe noen. Men vi kan ikke fortelle om alt nå, fordi vi skal vise dette frem i konkurransen, forteller Oda.

Så bare å lese lokalavisa, så kommer resultatene fra dagens fartsmåling om ikke så altfor lenge.

Ikke alle kjørte så sakte som de burde...

- Men vi fikk svar på det vi lurte på. Hypotesen vår er jo: Virker fartshumpene - får de folk til å kjøre saktere? Det jeg kan si nå, er at i hvert fall en kjørte mye fortere enn det som er lov, forbi skolen her. Og han ble stoppa av Daniel, forteller jentene videre om ettermiddagens spennende prosjekt. 

Det ble også en aldri så liten mattetime etter skoletid, for snitttider og andre tider måtte regnes ut, og sirlig loggføres i forskningsprosjektet til jentene.

- Vi har lært mye av dette forskningsprosjektet. Ikke minst at det heter fartshump og ikke fartsdump!

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse