Odd Borgar har gått i mørk dress på jobb hver dag - i mer enn 30 år

Odd Borgar Jølstad d.y. på gutterommet og kontoret. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Det handler mye om respekt for både den døde og de pårørende. Men i helgen var det feiring.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.10.2016 kl 08:53

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

GREFSEN: Jølstad begravelsesbyrå i Grefsenveien feiret i helgen. For i hele 60 år har de drevet begravelsesbyrå. Og lenge siden Grefsenveien var eneste lokasjon. Med franchisetagere, så er de på plass fra sør til nord i landet. Og største begravelsesbyråkjede i landet.

Mye man lurer på

Igjen en første gang for alt - besøke et begravelsesbyrå. Hva gjør de der inne, hvordan er det å jobbe der? Ligger det døde mennesker på lageret? Hva koster en begravelse - hva koster en kiste? Hva skjer med alle blomstene etter en begravelse? Hvilken bakgrunn har de som steller de døde, og gjør de klare for begravelsen?

LES OGSÅ: Sognepresten, som selv valgte å gifte seg på et museum

Så muligheten

Inne er det levende lys, lite støy, og alt ser ut til å være på stell. Der inne i det store mursteinsbygget i Grefsenveien. En familiebedrift gjennom generasjoner.

For hele 60 år siden så Odd Borgar Jølstad, selv fra Grefsen, muligheten i å starte begravelsesbyrå i området. Han hadde i lengre tid studert bransjen. Med kunnskap, sans for detaljer og systemer, satte han igang, og begravelsesbyrået ble lagt merke til.

Se bildet større

Ikke alle 40, men noen fra Jølstad Begravelsesbyrå i Grefsenveien, fra høyre: Ole Martin Jølstad, bakover derfra: Jarle Skjennum, Pål Jølstad, Jeppe Andersen, foran: Reidun Omang, bakerst: Anette Hallquist, til venstre for Hallquist Per Helbostad, Roy Walberg, og Odd Borgar Jølstad ytterst til venstre. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

– Hos Jølstad fikk man mer hjelp enn det som var vanlig den gangen. Det har vært en eventyrlig reise frem til det byrået vi er i dag, forteller markedssjef Anette Hallquist.

LES OGSÅ: Savner du å lange ut i løypa? Nå henter skibussen deg og kjører deg til snø og vinter.

Utviklingen

Den største utviklingen har nok vært på den teknologiske.

– I dag er det en selvfølge at vi bruker pc som hovedverktøy i samtale med pårørende. Det gjør at vi sammen med familien kan sette opp dødsannonsen og programmet til seremonien med en gang, forteller hun videre.

Skjer det at pårørende kommer med forslag til eksempelsvis sermonien, som rett og slett ikke går an, eller er upassende?

– Som regel så går det veldig fint. Men klart innemellom så kommer vi med råd og veiledning. For eksempel er jo musikkvalget med tekst viktig. Passer jo dårlig med eksempelsvis Du ska få en dag i mårå.

LES OGSÅ: En funkisperle av en bolig - nå er den solgt - langt over prisantydning!

Teknologien legger også til rette for egne minnesider, med dødsannonse, tid og sted for sermoni og minnesamvær, hvis familien ønsker det. Og selvfølgelig gjelder også sosiale medier i begravelsesbransjen, minnesidene kan enkelt deles på facebook.

I tillegg hjelper de deg å slette dødes sosiale profiler på nettet, når de etterlatte ikke har passord og tilgang.

Forberedelser

Du og byrået kan også sammen forberede ikke bare andres begravelse, men også din egen.

Mange som gjør det - altså planlegger sin egen begravelse?

– Nei ikke mange som planlegger sin egen. Men noen er det jo. Typisk eksempel kan vel være en barnløs eldre person, som ønsker å selv bestemme hvordan egen begravelse skal være, og i tillegg kanskje heller ikke ønsker å belaste slektninger med organisering av begravelsen, forteller Hallquist videre.

En annen utvikling, er at ikke alle begravelser lenger er i henhold til kirkens faste liturgi.

– Flere ønsker en livssynsåpen seremoni - altså at sermonien fristilles fra kirkens fastlagte liturgi. Da kan pårørende selv i langt større grad bestemme innholdet i hele seremonien. Våre gravferdstalere bistår ofte i disse sermoniene, forteller Hallquist videre.

Se bildet større

Veldig godt synlig langs Grefsenveien, Jølstad Begravelsesbyrå. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

LES OGSÅ: Ulvedebatten - skyte ulven eller ikke? Arnodd fra Kjelsås mener dette...

4. generasjon

Jølstad Begravelsesbyrå ble i 1998 kjøpt opp av utenlandske eier. Men familien kjøpte tilbake kjeden i 2001, sammen med andre investorer. Omsetningen for Jølstad AS' var for 2015 på over 200 millioner kroner.

Både Odd Borgar (53) (den yngre d.y.) og Pål Jølstad arbeider fortsatt i selskapet. De er tredje generasjon Jølstad. I tillegg jobber fjerde generasjon i begravelsesbyrået, som vikarer.

Og det er dress code i denne bransjen.

– Jeg har hatt på meg dress her på jobb, hver eneste dag siden jeg startet her i 1983, forteller Odd Borgar Jølstad d.y. inne på kontoret i Grefsenveien.

Det er ikke bare teknologi og livssynvariasjon, som har endret bransjen, ifølge Odd Borgar.

– Folk har blitt mye mer bevisste på hvordan de ønsker å ha en begravelse, og krever mye mer. Særlig kanskje i forhold til at folk generelt nå ønsker mye mer personlige sermonier.

LES OGSÅ: Død i 26 år, truer barna med å legge seg ved siden av de om kvelden.

Gutterommet

Forresten, ikke kontoret til Odd Borgar. Men gutterommet faktisk. For tidligere var også bygget i Grefsenveien en del av boligen til familien Jølstad. Og nettopp her inne på kontoret til Odd Borgar d.y., var gutterommet hans.

Selv om det ikke er en ting som minner om et gutterom der inne nå.

– Dette er et veldig hyggelig sted å arbeide, selv om vi er et begravelsesbyrå. Veldig liten del av jobben min handler om død. Men likevel, jeg har nok fått et mer avklart forhold til døden selv, gjennom å jobbe her i alle disse årene, forteller tredjegenerasjon Jølstad.

Se bildet større

Mange valg som skal tas ved en begravelse, ikke minst hva slags kiste skal man velge? FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Men som selv ikke har planlagt egen begravelse.

– He, he. Nei, men jeg har jo tenkt litt rundt det.

Han blir mer alvorlig.

– Det som er sikkert, er at jeg nok har lært meg å sette mer pris på livet og at jeg har det bra, ved å jobbe her. Det er jo ikke bare veldig gamle mennesker som dør.

Svarene

Men fikk jeg svar på alt det andre jeg lurte på i forkant - utover hvordan det er å jobbe i et begravelsesbyrå?

Ja. Eller nei. Det ligger ikke døde mennesker inne i bygget i Grefsenveien, for det er ikke kjølerom eller lager til det der.

En begravelse koster mellom 30 og 50.000 tusen kroner, men varierer veldig. En kiste alt fra rundt 4.355 kroner til opp mot 50.000 kroner. Sistnevnte hvor du kan åpne halve lokket, hvis man ønsker åpen kiste.

Blomstene blir kastet etter begravelsen, hvis ikke de pårørende ønsker å få de hjem, eller om de pårørende ønsker å levere de andre steder.

De som steller de døde til begravelse, er kurset. Jølstad har blant annet egne kurs for de ansatte.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse