Lars Sponheim trekker seg: Og Ap ble valgets store vinner

Nordre Akers Ellen Ronæss.

Nordbergs store sønn, stasminister Jens Stoltenberg, ble valgets store vinner. Alt ligger an til rødgrønt flertall.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.09.2009 kl 22:53

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Arbeiderpartiet regnes som den store valgvinneren i år. Hadia Tajik har sikret seg en plass på tinget.

OSLO: - Det er veldig positivt og inspirerende at begge målingene viser rødgrønt flertall, sier Aps sjettekandidat i Oslo, Hadia Tajik.

Se hele vår interraktive valggrafikk her!

Både NRK og TV 2s første valgdagsmålinger viser flertall for de rødgrønne partiene. De rødgrønne ser ut til å få 86 mandater når 97 prosent av stemmene er talt opp, mens de borgerlige ligger an til 83.

Ap ligger foreløpig an til et resultat på over 35 prosent. I Oslo ser Ap ut til å få seks mandater, noe som også sikrer Tajik en plass på tinget.

- Jeg har tro på at vi får inn seks mandater i Oslo. Vi har jobbet hardt for å få fram Aps hovedbudskap i valgkampen, nemlig å bruke de store pengene på det viktigste, og jeg håper det har vært nok, sier hun.

Se flere bilder fra valget her

Takket også andre velgere

Statsministeren benyttet anledningen både til å takke regjeringspartnerne SV og SP, men også de velgerne som ikke stemte på Arbeiderpartiet.

- Takk for at dere har vært med å delta i demokratiet, vi skal respektere også deres stemmer, sa han da han endelig viste seg under Aps valgvake.

Tajik ønsker å jobbe for utjevning av sosiale forskjeller i Oslo, dersom hun kommer inn på Stortinget.

- Jeg vil jobbe for å utjevne de sosiale forskjellene mellom øst og vest, og vi ønsker mer ressurser til indre øst og Groruddalen. Groruddalen har vært et satsningsområde de siste fire åra, men det er nok flere områder i byen som trenger den type oppmerksomt. I tillegg vil jeg jobbe for at Oslo skal være en trygg by. Oslo har spesielle utfordringer, som ikke andre deler av landet har, sier Tajik.

Artikkelen fortsetter under spørsmåletAstrup ligger an til Stortingsplass

Høyre ligger an til en oppslutning på 17 prosent over hele landet, 21,5 prosent i Oslo. Hvis disse målingene stemmer, får nykommer Nikolai Astrup en plass på Stortinget.

- Dette ser lovende ut. Jeg føler det som en tillitserklæring fra velgerne. Jeg gleder meg til å ta fatt på viktige oppgaver, ikke minst når det gjelder Oslo-regionen, sier Nikolai Astrup til Nordreakerbudstikke.no rundt 23.30 valgnatten.

- Jeg syns det er veldig hyggelig med fremgangen i vestlige bydeler. Dette viser at vår strategi har vært riktig, ikke minst å snakke med velgerne og banke på dørene, sier han.

- Jeg står fast på at det viktigste fremdeles er å få borgerlig flertall, vi trenger en ny kurs for Norge, sier Voksen-mannen.

Spent lokalkandidat

Ellen Ronæss fra Nordre Aker Høyre står et godt stykke ned på Høyres Osloliste, og kommer uansett valgresultat ikke inn på tinget.

Bare minutter før valglokalene stengte var Ronæss preget av skrekkblandet fryd under lysekronene på Høyres valgvake på Oslo Plaza.

- Det er umulig å forutsi utfallet av dette, sier hun til Nordreakerbudstikke.no.

Sponheim trekker seg

Målingene viser så langt at Venstre har gått tilbake to prosentpoeng, og ligger nå under sperregrensen med 3,9 prosent. Etter det dramatiske valgresultatet, velger partileder Lars Sponheim nå å trekke seg.

Han sier til Nordreakerbudstikke.no under Venstres valgvake at han synes det er en trist dag for Norge.

- Vi har tatt mange upopulære valg. Vi må enten være rødt rødt eller blått blått. Ikke enkelt å være i midten, sier Sponheim, som også trekker frem av Venstre er det partiet med minst ressurser.

Stang roste tellekorpset

- De som jobber med å telle, gjør en kjempejobb og får det til å fungere i 110 kretser med en fantastisk nøyaktighet, sier ordfører Fabian Stang til lokalavisen.

- Vanligvis er det 2,5 årsverk som jobber med valget. I dag er 2.000 i arbeid. De skal ha stor ros.

- Nå kommer jeg for partipolitikken. Jeg er optimistisk. Man må være det for å ha det moro. Jeg gleder meg til en spennende natt.

SV noe ned

SV går noe ned på målingene så langt, men ser ut til å få fortsette i regjering. Og det var en optimistisk SV-leder som møtte Lokalavisene.

- Vi må antakelig belage oss på en noe lavere oppslutning. Dette blir en thriller utover natta. Seieren er ikke i land ennå. Jeg håper på et anstendig resultat, sa SV-leder Kristin Halvorsen under partiets valgvake.

- Dette har vært den mest krevende valgkampen noensinne. Vi har ikke fått noen drahjelp fra millionærer og milliardærer. Men vår mobilisering kan ha reddet de rødgrønne.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse